Önkénteseket keresünk!

2017. október 5-én startol a Hybridart Management szervezésében az idei Art Moments vizuális művészeti fesztivál Budapesten, mely több mint két héten keresztül számos képzőművészeti, design és irodalmi programmal, filmvetítésekkel várja a látogatókat. Ha érdekel a kortárs képzőművészet és design világa és szeretnél betekintést nyerni egy összművészeti fesztivál programjainak megvalósulási folyamataiba, akkor jelentkezz hozzánk önkéntesnek a fesztivál idejére!


Jelentkezni fényképes önéletrajzzal az info@hybridart.hu címen tudtok.

Az idei programokról bővebb információt az alábbi linken találsz: 
http://artmoments.hu/hu/2015_program/hol_mi/

Műleírás – Pólya Zsombor önálló kiállítása
Az Ifjú titánok pályázat nyertes kiállítása.
 
Kiállítás, főnév -t, -ok, -a 
Általában vminek nyilvános helyre való elhelyezése, kitétele, kirakása. Az új könyveknek közszemlére való kiállítása. || a. Rendsz. művészi értékű v. vmely tekintetben a közönséget érdeklő tárgyaknak, alkotásoknak, szemléltető anyagnak nyilvános helyen, meghatározott ideig tartó bemutatása, bizonyos szempontok szerint összeválogatva és elrendezve. Helytörténeti, ipari, mezőgazdasági, népművészeti, természetrajzi kiállítás; → kollektív kiállítás; nemzetközi, országos kiállítás; iparművészeti tárgyak, régi bútorok, fegyverek kiállítása. A kiállítás holnap nyílik meg. A művész festményeiből kiállítást rendeznek. 
Az az utazás jutott eszébe, amit szegény apival tett meg hajdan Pestre, az ezredéves kiállítás alkalmával (Babits Mihály) || b. Az így bemutatott művek, tárgyak gyűjteménye, összessége. A kiállítás legnagyobb értéke, érdekessége, szenzációja; a kiállítás megtekintése. || c. Az(ok) a helyiség(ek), ahol ezek megtekinthetők. 
A kiállítás este 8-ig van nyitva.
 
    A kiállítást megnyitja: Beke László művészettörténész
    Megnyitó: 2017. 09. 21. 19 óra
    Helyszín: Hyridart Space, 
Budapest, Galamb utca 6.
    Megtekinthető: 2017. 09. 21. - 
2017. 10. 04.
 
A kiállításon minden egyes kiállított műtárgy 5000 Ft-os egységáron megvásárolható.
 
Szövegek: A magyar nyelv értelmemző szótára I-VII Kötete, Szerkesztette Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete Akadémiai, Kiadó Első kiadás 1959-1962
Allee Art Gallery

Az Allee Bevásáróközpont és a Hybridart Management együttműködésében átmeneti jelleggel létrehozott kortárs képzőművészeti projekt-helyszín három alkotót mutat be. A megüresedett üzlethelységében kialakított pop-up műteremházban Bardon Barnabással (a NextArt Galéria művészével),
Gaál Katalinnal és Rózsa Luca Sárával, valamint munkáikkal ismerkedhetnek meg a látogatók.


A képzőművészeti élet hagyományos színtereinek – galériák, kiállítóterek, múzeumok, műtermek és vásárok – sajátos atmoszférája a művészeti közegben kevésbé jártas befogadók számára könnyen kirekesztőnek tűnhet.  A szokatlan helyen életre hívott művészet projekt azonban arra tesz kísérletet, hogy kiküszöbölje ezt a szituációt.


A projekt során műteremmé alakuló üzlethelységben dolgozó három művészt egy-egy a műtermük mellett installált kabinet-kiállítás mutatja be. A projekt így lehetőséget biztosít arra, hogy beleshessünk az alkotófolyamatba, szóba elegyedhessünk az alkotókkal és megismerjük korábbi alkotásaik egy kisebb szelekcióját. Sőt, ha beleszerettünk valamelyik műtárgyba, azt azonnal meg is vásárolhatjuk.


A projekt az október 5-22. között megvalósuló 10. Art Moments Budapest fesztivál hivatalos programjának része. Az idén tizedik születésnapját ünneplő Art Moments Budapest országos vizuális művészeti fesztivál a különböző kortárs vizuális alkotások széles körű bemutatására, illetve azok egymás közti interakciójának megteremtésére törekszik. Az Art Moments Budapest egyik fontos célja, hogy testközelbe hozza a jelenre leginkább reflektáló, a ma kérdéseivel foglalkozó kortárs művészetet, kiemelje azt a megszokott múzeumi, galériás környezetből, közterekre, meglepő kiállítási közegbe helyezze az alkotásokat, ezáltal is újabb értelmezési lehetőségek, kérdések megfogalmazására sarkallva a látogatókat.


A pop-up műteremház ideje alatt több művészetre fókuszáló program is megvalósul a bevásárlóközpont Allee Art Gallery előtti területén.

 

Vidd haza a portréd!

A Magyar Képzőművészeti Egyetem jelenleg aktív és alumni hallgatói által vezetett eseményeken a bevásárlóközpont látogatói portrét készítetthetnek magukról.

2017.09.15. (péntek) 15-20 óra

2017.09.16. (szombat) 11-19 óra

2017.09.17. (vasárnap) 11-18 óra

 2017.09.21. (csütörtök) 15-20 óra

2017.09.22. (péntek) 15-20 óra

2017.09.23. (szombat) 11-19 óra

2017.09.24. (vasárnap) 11-18 óra

 

Paintcocktail workshop

A Paintcocktail egy kultúrprogram, rövid workshop, amely a szórakozást és a festést egészen különleges módon egyesíti. A bevásárlóközpontban megvalósuló nyolc fős workshopokon a résztvevők profi instruktor vezetésével, előképzettség nélkül próbálhatják ki a festést, a kész alkotást pedig haza is vihetik.

2017.09.16. (szombat) 11-14 óra

2017.09.16. (szombat) 15-18 óra

2017.09.23. (szombat) 11-14 óra

2017.09.23. (szombat) 15-18 óra

Hybridart Camp 2017

Nemzetközi Művészeti Alkotótábor

Pécsi Tudományegyetem
Zsolnay Kulturális Negyed
2017. aug. 14-24.

 

Az első Hybridart Camp:
A Hybridart Camp nemzetközi alkotótábor kezdeményezésünket 2016-ban Pannonhalmán, a Bencés Főapátsággal együttműködésben indítottuk útjára. 2016-ban az alkotótáborba érkező fiatal művészek a „Circle of Life” témára, a Pannonhalmi Bencés Főapátság Vis Vitalis ásványvizének több mint 4000 műanyag PET palackjából építettek egy 4 méter magas dinoszauruszt formázó installációt, mely elkészülését követően az apátság udvarán, majd Budapesten, az Art Moments országos vizuális művészeti fesztivál keretében mutatkozott be a nagyközönség számára. A hazai szereplést követően az installáció az Egyesült Emirátusokban, Abu Dhabiban került kiállításra, először az Abu Dhabi Art Fair-en, majd pedig a Forma1 verseny Abu Dhabi szezonzáró futamán.

Az idei táborról:
Idén a Pécsi Tudományegyetemmel együttműködésben egy 10 napos alkotótábort szervezünk Pécsett, a Zsolnay Kulturális Negyedben a magyar, a visegrádi régió és az Egyesült Arab Emirátusok művészeti egyetemeinek hallgatói számára. Az öt országból érkező művészeti hallgatók munkáját Kovách Gergő szobrászművész és egy művésztanár irányítja. Az alkotótábor fő célkitűzése 2017-ben a környezetvédelem, a fenntartható fejlődés, az ökotudatos életmód és a körforgásos gazdaság népszerűsítése lesz. A táborban előállított két lovat illusztráló installáció újrahasznosított alumínium dobozokból jön majd létre.

A hallgatók által készített képzőművészeti installációt a tábort követően Pécsett a Zsolnay Kulturális Negyedben, ősszel Budapesten az Art Moments fesztivál keretein belül a Duna-korzón, novemberben az Egyesült Arab Emírségek két vezető nemzetközi művészeti vásárán, az Abu Dhabi Art Fair-en és a Dubai Design Week-en, illetve 2018 februárjában a Brüsszeli Magyar Kulturális Intézetben fogjuk bemutatni.

Ifjú titánok pályázat

Kiállítás-lehetőség pályázat a HybridArt Space-ben

 

A Galamb utcai HybridArt Space kiállítási-lehetőség pályázatot hirdet – ezentúl évente kétszer (a tavaszi és az őszi szezon során) bemutatkozási lehetőséget biztosít pályakezdő művészek és művész-csoportok számára.

Az Ifjú titánok open call folyamán egyéni és csoportos művész-portfoliókat várunk.
A pályázók közül kikerülő nyertes alkotó vagy művész-csoport szeptember folyamán egy kiállítás keretében mutatkozhat be a galériában.

A portfoliókat és az egy oldalban összefoglalt kiállítás-terveket illusztrációkkal 2017. szeptember 1-ig (12:00) várjuk, a szerencsés nyertes nevét 2017. szeptember 4-én tesszük közzé Facebook-oldalunkon és honlapunkon.

A pályázat nyertesét a Beke Lászlóval kiegészült Hybridart csapat választja ki.

A nyertes alkotó/csoport kiállítása szeptember 18. és október 1. között valósulhat meg a galériában. A pályázat nyertese anyagi támogatásban nem részesül.

Ki pályázhat?
- 35 év alatti alkotó vagy alkotó-csoport
- az, aki a megadott dátumig elküldi porfolióját és az egy oldalas, illusztrált kiállítás-koncepciót

A pályázati anyagokat a következő e-mail címre várjuk:
r.t.szilagyi@hybridart.hu

VOLT ART csoportos kiállítás és #SOHAVÉGETNEMÉRŐS TÖRTÉNETEK WELLHELLO-RA fotókiállítás

A #SOHAVÉGETNEMÉRŐS – TÖRTÉNETEK WELLHELLO-RA című fotókiállítás a budapesti HYBRIDART SPACE-ben való kiállítást követően 2017. jún. 16. - júl. 16. között Sopronban kerül bemutatásra a VOLT Fesztivál társeseményeként.

Helyszín: Munkácsy-terem, Sopron, Liszt Ferenc u.1

A kiállítás 2017. június 16. és július 16. között minden nap 10-18 h között látogatható.

A Telekom VOLT Fesztivál az elmúlt 25 évben a fő zenei profil mellett mindvégig törekedett arra, hogy a kortárs képzőművészet is teret kapjon vagy a fesztivál területén vagy Sopron reprezentatív kiállítótereiben. Idén a ProKultúra Sopron Munkácsy-termébe mindazokat a képzőművészeket meghívták, akik az elmúlt években már kiállítottak náluk, hogy így is egy összefoglaló képet adhassanak az elmúlt 25 évről.

A kiállító művészek: 

Baba Dada, Bukta Imre, ef Zámbó István, Fehér László, feLugossy László, Győri Márton, Kiss Tibor, Magyarósi Éva, drMáriás, NEM MI VOLTUNK! CREW, Sinkovics Ede, Soós Nóra, Szurcsik József, Töttös Kata, Verebélyi Diána és Wahorn András

A kiállításhoz kapcsolódva Budapest után Sopronban is bemutatásra kerül a #SOHAVÉGETNEMÉRŐS – TÖRTÉNETEK WELLHELLO-RA című fotókiállítás. 2016 végén került a mozikba Tiszeker Dániel rendező és Lévai Balázs producer #SOHAVÉGETNEMÉRŐS – TÖRTÉNETEK WELLHELLO-RA című filmje. A hat rövid jelenetből álló szkeccsfilm forgatókönyvét a Wellhello zenekar dalszövegei inspirálták. Valamennyi rész ugyanazokat az élethelyzeteket járja körül: lányok és fiúk, találkozások, szerelmek, kapcsolatok, szakítások… variációk ugyanarra a témára.

A HYBRIDART-tal közös tárlat a film  hangulataiból válogat Pataki Ádám operatőr képeivel és a Wellhello zenekar dalszövegeiből vett idézetekkel, illetve Takács Attila és Wlcsek András werkfotói révén ízelítőt is ad a forgatás napjaiból.

A kiállítás Telekom VOLT FESZTIVÁL karszalaggal díjmentesen tekinthető meg.

Jegyek: Felnőtt 1000 HUF diák/nyugdíjas: 800 HUF

Trash Art Magyarország 2017

2017-ben a Gödöllői Természetfilm Fesztivállal és a Greeniusszal közösen hirdettük meg első TRASH ART MAGYARORSZÁG pályázatunkat „Egy új kor hajnala: Antropocén – az Ember kora” címen, melyre újrahasznosított hulladékokokból készített művészeti installációkat vártunk. A projekt célja, hogy minél szélesebb körben felhívja a figyelmet modern korunk hulladékproblémájára, s annak megoldási lehetőségeire. A programra 16 csapat 17 installáció tervvel jelentkezett – ezek megvalósítását számos hulladékgazdálkodó és újrahasznosító vállalkozás támogatta. A szobrok május 26-tól június 10-ig a Gödöllőn, a Kastélyparkban láthatóak, majd pedig Tállyán a Kerekdombfesztiválon, azt követően pedig Kapolcson, a Művészetek Völgye keretében lesznek kiállítva.

Pesti Srácok Hangjai

Az 1956-os Emlékbizottság támogatásával megvalósuló „Büszkeségpont” a Pesti Srácok és Forradalmárok elfeledett arcaiban rejlik. Szirmay Zsanett nyolc forradalmár portréját dolgozta fel és az egyedi hangvételű installációk révén azt vizsgálta, vajon hogyan hangzik egy arcból kirajzolódó dallam. A forradalmi portrék élettörténeteit kutatva, az alábbi nevekből készítette el portré - és zenei transzformációit:

· Angyal István · Dr. Brusznyai Árpád · Dudás József · Iván-Kovács László · Mansfeld Péter · Pongrátz Gergely · Szabó János · Tóth Ilona ·

Szirmay Zsanett a Soundweaving projekt elvét követve készítette el a Pesti Srácok és Forradalmárok pixelizált portréit, melyek lézervágott acéltáblák formájában jelennek meg. A pixeles arc alkalmas arra, hogy a Soundweaving algoritmusát kövesse, melyben egy egység egy hang a lyukszalagon, tehát dallammá formálható az arc.

A Soundweaving projekt lényege a lyukkártyás zengőfésűs zenelejátszóra átírt, a magyar népi hímzésekből ismert, tradicionális keresztszemes minta és annak hangi leképzése. A lyukszalag jelen esetben a kotta. A hímzések a transzformáció során lézervágott textilekké alakultak, a keresztszemes minták pedig dallammá.  A Soundweaving minden érzékszervre egyszerre hat és interakcióra invitál. A zenei transzformációt Vikukel Dániel zeneszerző, zongorista alakította hangzó arcokká és egy speciális zeneszerkezet a zengőfésűs zenelejátszó szólaltja meg a portrék dallamait.

A lézervágott acéltáblákon elhelyezkedő portrék áttört mintát képeznek, így teret adnak az árnyjátéknak is, megfelelő megvilágítással. Ezáltal plasztikussá formálja a sík fémlemezt, mely hatására megelevenednek, élővé válnak az elfeledett arcok. Az acéltáblákon megjelenő portrék egymás mögött „katonasorban”sorakoznak, utalva a kivégzésre várók megrendítő soraira. Az áttört lyukak perforációi reflektálnak az 1956-os forradalom idején kilyukasztott magyar zászlóra és az épületekben hagyott golyónyomokra.

A nyolc dallamot a látogató szólaltja meg a kézi hajtókar segítségével.

 

Kreatív koncepció: Szirmay Zsanett
Közreműködők: Hybridart, Várkert Bazár, 1956-os Emlékbizottság

Somogyi Éva - grafikusművész, Vikukel Dániel - zeneszerző, zongorista, Twinsbroadcast Kft.(Székely Tibor, Melczer Ádám) - fémlézervágás, Halmy Kund - történész, Erdélyi János - installáció, Fövényi Sándor – látványterv, Erdélyi János - installáció

Helyszín: Várkert Bazár, Neoreneszánsz kert

A kiállítás szeptember 30-ig ingyenesen megtekinthető, minden nap 6 és éjfél között.

Szobrok Új Ruhája - Design séta a belvárosban

A fővárossal közösen szervezett projektben, a hazai divat legjelentősebb tervezőinek kollekcióját láthatjuk viszont budapesti belvárosi szobrokon. A különleges, élményalapú szolgáltatással Budapestet más, és izgalmas szemmel nézhetik az érdeklődők, egy hanganyaggal és képekkel kísért túra keretében. A túra, a Pocket Guide városnéző alkalmazásán belül érhető el, a BVA (Budapest Városarculati Nonprofit Kft.) Más Szemmel Budapest nevű csomagján belül, ingyenesen letölthető. Végig járva a sétát, láthatjuk például a Kiskirálylány szobrot a CAKO ruháiban, vagy Szent Hedvig szobrát Konsanszky kollekciójában, a Dunai Szélt Szegedi Katától, az Magyar Tudományos Akadémia terrakotta szobrait a Je Suis Belle-től, homlokzati nőalakokat a Romanitól, divatosan öltöztetett kariatídákat az Elysiantól, a Kutyás lányt a Use unused outfitjében, és Kéthly Anna szobrát kortárs ruhákba öltöztetve, Mojzes Dóra elgondolásában. Az alkalmazás iOS és Androidos platformok egyaránt elérhető. A séta, a helyieknek és turistáknak egyaránt tartogat érdekességeket, a tervezők maguk mesélnek a szoborról, amit felöltöztettek.

 

Bővebben: http://szobrokujruhaja.aleph.hu/hu

Abu Dhabi Art 2016

Idén először a Hybridart is résztvett, az Egyesült Arab Emírségek fővárosában rendezett nemzetközi művészeti vásáron, az Abu Dhabi Arton. A vásáron két programunk is bemutatkozott. Az egyik a már Budapestet és Pannonhalmát is megjárt hatalmas PET palack dínó szobor, ami az Etihad Modern Art Gallery együttműködésével valósulhatott meg, a másik pedig a Fatima Bint Hazza kultúrális alapítvánnyal közös projektünk, a Zenith Art Illusztrációs pályázat. 

Dubai és Abu Dhabi hallatán nem feltétlenül a design és a képzőművészet szavak ugranának be először, pedig e két város évek óta rengeteget invesztál abba, hogy ebből a szempontból is felkerüljenek a térképre. Dubai a designvilág egyik központjaként szeretné aposztrofálni magát évente megrendezésre kerülő két design vásárával (márciusban és októberben), design hetével és a folyamatosan épülő, 2 négyzetkilométer kiterjedésűre tervezett design negyedével (d3 - Duba Design District), ahova sorra költöznek be a legnagyobb design márkák. Abu Dhabi pedig inkább a képzőművészetet vette célba: pár éven belül itt is nyílik egy Guggenheim Múzeum, illetve kívülről már most is fényárban úszik a hamarosan átadásra kerülő Louvre Abu Dhabi épülete, a párizsi múzeum itteni kihelyezése. Nemzetközi művészeti vásárát, az Abu Dhabi Art-ot 2007-ben rendezték meg először, ahol évről évre egyre rangosabb, a világ minden részéről érkező galériák jelennek meg kiállítóként. Nekünk két emirátusi partnerrel közös programunk mutatkozott be idén: Egy arab mesére magyar grafikusok által készített illusztrációkból összeállított kiállításunk és a fenntarthatóság jegyében fogant PET-palack installációnk, egy 4 méter magas T-rex.

Mindkét programunk igen illusztris helyen került kiállításra: aki csak a vásárra érkezett, ha akarta, ha nem, belebotlott. Az Abu Dhabi uralkodócsalád egyik hercegnője (itt sheikha a hercegnő a seikh pedig a herceg) által alapított Fatima Bint Hazza Cultural Foundation nevű szervezettel közösen megvalósított illusztrációs pályázatunk kiállítása rögtön a bejárat mellé került.

A nyáron indított program lényege az volt, hogy megnézzük, a különféle (vizuális) kultúrából érkező grafikusok miként öntik képekbe egymás meséit. A pályázat magyar fordulója már lezajlott, a magyar jelentkezők az arab Badiha című mesét kapták illusztrálásra (ami tulajdonképpen a mi Hamupipőke történetünk csak pepitában, keleti kulisszákkal). A legjobbnak ítélt 33 kép itthon az Art Market Budapesten már látható volt, most pedig az Abu Dhabi Arton is kiállításra kerültek. A győztesnek választott Gácsi Krisztián nyereménye pedig az volt, hogy személyesen is részt vehetett a rendezvényen, illetve a jövőben együttműködik az Abu Dhabi partner következő kiadványának és a hozzá tartozó applikációnak a megtervezésében.

A másik, itt is bemutatkozó projektünk, a PET-palack dinoszaurusz pedig egyszerűen akkora, hogy nem lehetett nem észrevenni. Négy méteres magasságával már-már egy igazi, életnagyságú T-rex méreteivel dicsekedhet. A szintén Abu Dhabiban működő Etihad Modern Art Galleryvel közös projekt egy 10 napos, Hybrid Art Camp néven meghirdetett alkotótáborral indult augusztusban. A tábornak a Pannonhalmi Bencés Főapátság adott otthont és Vis Vitalis néven palackozott ásványvizével biztosította az installációhoz szükséges 4000 PET üveget. A programban összesen 10, hazai és a Visegrádi országokból, valamint az Emirátusokból érkezett fiatal művész vett részt, a cél pedig az volt, hogy művészeti eszközökkel felhívják a figyelmet a fenntarthatóság és tudatos fogyasztás fontosságára. Ebből született meg a „Circle Of Life” címen futó hatalmas dinoszaurusz, ami először Pannonhalmán, majd szeptemberben az Art Moments fesztiválunk keretében a budapesti Vigadó téren állt, most pedig Abu Dhabiban is debütált.

Art Moments Pécs

Ismét Pécsett az Art Moments!

2016.11.08-án nyílt meg Yiannis Roussakis emirátusi művész Million Street c. fotókiállítása, ami december 9-ig lesz látható az E78-ban.

Budapest után Pécsett is látható az athéni származású, emirátusi fotóművész sorozata. A tárlat egy hagyományos emirátusi esemény, az éves teve szépségverseny és vásár jelenetit örökíti meg. Yiannis Roussakis az elmúlt több mint egy évtized során a világ számos országát megjárta, jelenleg pedig Abu Dhabiban él és alkot. Munkáin keresztül a hétköznapi tárgyak, terek és pillanatok, szürreális természetét igyekszik bemutatni, azt üzenve, hogy személyes valóságunk valójában egyfajta álomszerű állapot. Képeit eddig Londonban, Athénban, Glasgowban, Dubajban és Abu Dhabiban mutatták be. A kiállítás az Abu Dhabi székhelyű Etihad Modern Art Galleryvel együttműködésben valósul meg.


A fotókiállítás mellett Pécsen is bemutatkoznak Cégér pályázatunk döntős címketervei, valamint a Zenith Art illusztrációs pályázat legjobb grafikái.
A Fatima Bint Hazza Alapítvánnyal első alkalommal kiírt illusztrációs pályázatra emirátusi és magyar grafikusok nevezhettek, az Art Market után a Zsolnay Negyedben is megtekinthetők a beérkezett munkák legjobbaiból egy válogatás. 

Cégér pályázatunk viszont több éves hagyománnyal rendelkezik, 2012 óta hirdetjük meg, fiatal tervezőgrafikusok számára. Pécsett pedig az idei év döntős címketervei láthatók. 

I Love Café

Az I LOVE CAFE Budapest egykori és hosszú évtizedek után újra éledő kávéházi kultúráját helyezi középpontba. A századfordulós Budapest a maga 500 kávéházával – Bécshez, Párizshoz, Prágához hasonlóan – a kávéházak fővárosának számított. A századelő kávéházai nem a kávéról szóltak. A „kávéházazás” életforma volt, a kávéház pedig igazi közösségformáló, alkotó és szellemi, társadalmi, politikai, üzleti vagy éppen művészeti központ.

Az Art Moments Fesztivál programsorozat keretében, 19 népszerű budapesti kávézó bevonásával indult az I Love Café. Az Akcióban mindegyik résztvevő kávézó 1000 darab kávéscsészét és bögréket ábrázoló papírkorongot kapott, amelyekre a látogatók szabadon rajzolhatnak vagy írhatnak olyan idézetet, gondolatot, ami a kávézás, illetve a kávéház látogatás élményét jelenti számukra. Az akció november végéig tart, ezt követően pedig valamennyi helyszín „kávéscsészéi” egy közös installációban lesznek láthatóak Budapesten. 

TELEPCafe PazarKávétársaságCsendes LétteremCafé Analóg,Massolit Books & CaféMantra Specialty Coffee MinibarKelet Kávézó és GalériafeketeBriósHadikSzatyor Bár és GalériaZoska Reggeliző KávézóCoffice BudapestSpinoza Café, Kino KávézóEiffel Bistro & BarRojt és Bojt kávéskuckóTamp&pull Váci Út.

Hybridart az Art Market Budapesten

Az Art Market Budapesten mutatkozott be idén először, a Zenith Art Illusztrációs pályázat, amit a Fatima Binnt Hazza abu dhabi székhelyű kulturális alapítvánnyal közösen indítottunk. A páláyzatra magyar és emirátusi grafikus művészek nevezhettek egy illusztrációval. A magyar alkotóknak egy, az alaptívány által megadott arab mesére kellett illusztrációt készíteni, az emirátusi művészeknek pedig egy magyar népmesére. A pályázat nyereménye a magyar győztesnek egy abu dhabi utazás, az Abu Dhabi Art Fairre, az emirátusi győztes pedig Budapestre látogathat.

Az Art Marketen a magyar alkotóktól érkezett pályázatok válogatása volt látható. A győztes pedig Gácsi Krisztián.      

Soundweaving - Middle East Edition

Szirmay Zsanett textiltervezőnek Vikukel Dániellel közös projektje a Magyar Intézetek jóvoltából Európában már több országban is sikerrel bemutatkozott. Dubaiban egy új, közel-keleti motívumvilágból építkező, továbbfejlesztett változata került kiállításra a Hybridart és a MOME közös fejlesztésében. A koncepció lényege, hogy rámutasson a különböző, egymástól távol élő kultúrák esetleges hasonlóságaira, a tradicionális iparművészet és a zene segítségével egy közös, mindenki számár értelmezhető nyelvet teremtsen, miközben játszik a hagyományos és korszerű technikák adta lehetőségekkel. A kiállítás által felvetett kérdések – miként élhetnek tovább a hagyományok a mai digitális világunkban; az egyre globalizálódó világban mi az, ami a sajátunk, ami fogódzót jelenthet saját identitásunk meghatározásában stb. – mind olyanok, amik különösen aktuálisak a közel-keleti térségben, ráadásul egy olyan médium segítségével szólalnak meg, ami kultúrájuk egyik lényegi pontja: a zene.

A „Soundweaving – Middle East Edition” projekt megvalósításának közel-keleti együttműködő partnere az Emirátusok fővárosában, Abu Dhabiban működő Fatima Bint Mohammed Bin Zayed Initiative (FBMI) volt, akik az arab verzió kidolgozásához szükséges motívumkincset biztosították.


Dubai és Abu Dhabi után a kiállítás most először lesz látható Budapest, az Art Moments kulturális programsorozat keretében október 13. és 23. között a MÜPA-ban.

Entrée 2016 - Diplomakiállítás

Az elmúlt évekhez hasonlóan az Art Moments idén is egy válogatás kiállítás keretében ad ízelítőt a hazai művészeti egyetemeken frissen végzett hallgatók munkáiból. 2016-ban a Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara, az Eszterházy Károly Egyetem Vizuális Művészeti Intézete és a Kaposvári Egyetem Művészeti Kara mutatkozik be. A kiállítás a Várkert Bazárban október 11-25 között látható.

Cégér eredményhirdetés 2016

Az idei eredményhirdetésre a SPAR partnertalálkozói vacsoráján került sor.
A döntőbe jutott tervezők közül Prell Norbert, Csility Tamás, Koroknai Kira és Hidvégi Anna címketervei valósultak meg, és kerültek a polcokra.

A fődíjat Prell Norbert nyerte, a köznöségdíjat pedig Kornoknai Kira és Hidvégi Anna vihette haza.

Gratulálunk a győzteseknek!

Art Moments 2016

2016. szeptember 13-án, a Budapest Projekt Galériában tartott sajtótájékoztatónkon ismertettük az idei Art Moments programjait.  

2016-ban immár 9. alkalommal rendezzük meg az Art Moments néven művészeti programsorozatunkat azzal a céllal, hogy a klasszikus kiállítóterekből kilépve minél több ember számára tegyük elérhetővé, érthetővé és szerethetővé a kortárs képzőművészetet. A kezdetek óta a rendezvény jellege és összetétele is sokat változott, de lényege ugyanaz maradt: a mindennapok részévé tenni a művészetet, rámutatni arra, mennyiféle módon van jelen és határozza meg életünket, csak észre kell vennünk.


Az idei Art Moment programjai:

• Circle of Life köztéri installáció • COLORS Magazin kiállítás • Cégér – Jó bornak tervezz címkét! kiállítás • I ♥ Coffee • Szobrok új ruhája • Én mesém, te meséd, mi mesénk.. • Soundweaving Middle East Edition • Best of Diploma kiállítás • Zenith Art Exchange kiállítások • Emlékek bőröndjei installáció

ZENITH ART ILLUSZTRÁCIÓS PÁLYÁZAT

Én mesém, te meséd, mi mesénk…

ZENITH ART ILLUSZTRÁCIÓS PÁLYÁZAT

 

A meséket mindenki szereti – vagy legalábbis életének egy bizonyos szakaszában nagyon szerette és megvolt a saját kedvence: kinek az egymás eszén túljáró állatos, kinek a világot bejáró, szörnyeket legyőző, királyságot elnyerő legkisebb fiús vagy éppen a fehér lovon hercegre váró királylányos. A mesék minden egyes kultúra alapvető részét képezik. Felkészítenek az élet kihívásaira, megtanítanak a nagy igazságokra és igyekeznek megnyugtatni arról, hogy bármi történjék is, a világban azért rend van. Minden népnek megvannak a saját történetei, és bár a motívumok, szereplők különbözőek, a mondanivaló, a mese célja ugyanaz: felkészíteni az életben előforduló „megpróbáltatásokra”, továbbadni a régiek bölcsességét.

A különféle kultúrájú népek meséit véve alapul, a Hybridart Management az idei évben egy új pályázatot indít Zenith Art Exchange programjának keretében. A Zenith Art Illusztrációs Pályázat célja az egymástól sok tekintetben nagyon különböző vizuális kultúrából származó illusztrátorok számára közös platformot teremteni a klasszikus népmeséken keresztül, megnézni, miként öntik képekbe egymás, sokszor a sajátjuktól nagyon is idegen szimbólumokkal, motívumokkal operáló meséit.

Az első évben a nemzetközi alkotói pályázat az Abu Dhabi uralkodócsalád által alapított Fatima Bint Hazza Cultural Foundationnel együttműködésben valósul meg. Az alapítvány évek óta fontos szereplője és támogatója a gyermekirodalom terjesztésének és a könyvkiadásnak az Egyesült Arab Emirátusokban. A közösen kiírt alkotói pályázat a hazai és az emirátusi grafikusokat szólítja meg, arra ösztönözve őket, hogy illusztrációt készítsenek egy adott, a másik ország kultúrájára jellemző népmeséhez. Az emirátusi művészek magyar, a hazai illusztrátorok arab mesére dolgoznak. A nyílt pályázatra érkezett alkotások legjobbjai Magyarországon az Art Market Budapest művészeti vásáron mutatkoznak be (2016. október 13-16.), novemberben pedig az Emirátusokban, az Abu Dhabi Art Fairen. A hazai és emirátusi zsűri által kiválasztott egy arab és egy magyar nyertes meghívást kap és egy utazás keretében részt vehet a nemzetközi bemutatókon, illetve lehetősége nyílik együttműködni az Alapítvány jövőbeni kiadványainak tervezésében.

 

NEVEZÉS FELTÉTELEI:

-          a pályázók a megadott arab meséhez készült, 1 db illusztrációval nevezhetnek (a mese letöltéséhez kattints ide)

-          a nevezés díjtalan

-          a pályamunkákat 30x20 cm, vagy 20x30 cm-es méretben (CMYK, 300 dpi, JPG formátumban), az info@hybridart.hu címre várjuk

-          beküldési határidő: 2016. szeptember 25. éjfél

 

DÍJAZÁS:

A leadott munkák közül egy nemzetközi zsűri választja ki azt a 10 magyar és 10 emirátusi döntőst, akinek munkái az októberi Art Market Budapesten kerülnek kiállításra. Ezt követően a program a novemberi Abu Dhabi Art Fair-en is bemutatkozik. A magyar győztes nyereménye egy 4 napos utazás teljes ellátással az Abu Dhabi Art Fair megnyitójára, illetve a jövőbeni együttműködés lehetősége az alapítvány gyerekkönyv kiadó részlegével.

Hybrid Art Camp - Pannonhalma - Circle of Life

2016. augusztus 1-től 10-ig Pannonhalmán, első alkalommal került megrendezésre a Hybridart Management által szervezett nemzetközi alkotótábor a Hybrid Art Camp, mely idén a Circle of Life tematikára épült. Nemzetközi művészek együttműködésében jött létre a közel 4 méter magas, 4000 PET palackból álló dinoszaurusz szobor, mely a Pannonhalmi Főapátság, a Vis Vitalis ásványvíz, a budapesti Hybridart Management és az abu dhabi székhelyű Etihad Modern Art Gallery kooperációjaként valósult meg. Az eseményt az Equilor Befektetési Zrt és a Henkel Magyarország Kft támogatta,szakmai partnerünk a Budapest Water Summit konferencia. 

A hatalmas méretű kültéri installáció magyar, szlovák, lengyel, cseh és emirátusi művészeti egyetemek végzett, és jelenlegi hallgatói közreműködésével valósult meg, a projektet Kovách Gergő és Szász György szobrászművészek vezették.

A szobor a környezettudatosság jegyében készült. A PET palack az újrahasznosítás jelképe, mert a csomagolási hulladékok jelentős részét műanyag palackok adják, világszerte nagy hangsúlyt fektetnek a szelektív gyűjtésre. A hatalmas dinoszaurusz egyik lábával egy Vis Vitalisos palackra tapos, utalva ezzel a PET palackok elsődleges kezelésére, az üres flakon összepréselésve hatékonyan gyűjthető. Egy PET palack lebomlása a természetben a legfrissebb kutatások szerint 450 évbe telik. Az abu dhabi galéria partnerünk sokat foglalkozik az őstörténet kutatással, gyűjteményükben szerepel egy eredeti dinoszaurusz csontváz is, amely többezer éves, és még mindig szinte ép, felismerhető. A közös koncepció alapján a PET palackok és a dinoszauruszok fennmaradását szerettük volna kontrasztba állítani.

A munka 10 napig folyt a Pannonhalmi Főapátság arborétumában található levendula feldolgozóban. 

A szobor 3 hétig Pannonhalmán lesz látható, majd Budapesten a Bazilika előtt és a Hősök terén találkozhatnak vele az érdeklődők. Novemberben Abu Dhabiba az Abu Dhabi Art Fairen és a Forma 1 zárófutamán a Yas Marina Circuit-en mutatkozik be.

Design vásár Kapolcson, a Művészetek Völgyében

Idén újra, a Design Terminállal együttműködve szerveztünk design vásárt, a Művészetek Völgyében, ahol 40 hazai tervező munkáival találkozhatott a kapolcsi közönség. A termékek között kicsik és nagyok egyaránt találhattak maguknak valót. 

Tibor Kálmán - COLORS emlékkiállítás

Az ide Art Moments Fesztivál programjai között újra helyet kap a COLORS Magazin címlap gyűjteményének kiállítása. 

A COLORS, Nyugat-Európában és az USA-ban is jól ismert magazin, a Benetton márka saját kiadványa. A magazin tematikájában, a világból összegyűjtött fotókon keresztül igyekezett aktuális, és marginális témákat körüljárni. A címlapokra provokatív, társadalmi problémákat boncolgató jelenetek kerültek.

A lap vizuális megjelenését 1991-1996 között Tibor Kálmán határozta meg, aki grafikusi és tipográfusi munkásságával designtörténeti forradalmat vitt véghez. A 100 plakátból álló kiállítás tisztelgés az 1999-ben elhunyt grafikus életműve előtt.

Kedvenc idézetünk Tibor Kálmántól:

"Találjátok meg a repedéseket a falban. Van néhány – nagyon kevés – holdkóros vállalkozó, aki meg fogja érteni, hogy a kultúra és a dizájn nem a vastagabb pénztárcáról, hanem a jövő kitalálásáról szól. Ők meg fogják érteni, hogy a gazdagság eszköz, nem cél. Ha más körülmények közé kerülnek, ők is olyanok lehettek volna, mint ti: kreatív holdkórosok. Higgyetek nekem, itt élnek közöttünk, és ha rájuk találtok, bánjatok velük jól, a pénzüket meg használjátok arra, hogy megváltoztassátok a világot.”

Cégér 2016 - Bortréning

Június 15-én, a döntőbe jutott grafikusoknak szervezett bortréninggel elindult az idei Cégér második fordulója. A tervezőknek a SPAR válogatásban szeptembertől megjelenő Szöllősi Pince - Misi cuvée (fehér), Dúzsi - Merlot rozé és Gere Zsolt - Cabernet franc – merlot cuvée (vörös) boroknak kell új címkét készíteniük.

A tréningen Maczelka Márk, a SPAR kommunikációs vezetője köszöntötte a döntőbe jutott tervezőket és röviden beszélt az idei projektről, majd Elek Ágnes, a SPAR borbeszerzője beszélt a SPAR Válogatás borokról, „stratégiájukról”, marketing szempontokról, majd a hazai borvidékeket, borfajtákat Fejes Botond, a Bortársaságtól ismertette meg a tervezőkkel. Zárásképpen pedig Ipacs Géza, grafikus, designer beszélt a borcímketervezés fortélyairól.

 

Magyar Hetek Abu Dhabiban

A magyar kulturális örökség és a kortárs magyar művészet válogatott képviselőit ismerhették meg 2016. március 5-ig a látogatók, a “Made in Hungary” elnevezésű rendezvénysorozaton, a Magyar Nemzeti Kereskedőház dubai irodája és a Külgazdasági és Külügyminisztérium szervezésében. Ezzel Magyarország először mutatkozott be ilyen jelentős rendezvényen a térségben.

A Magyarországról szóló kéthetes rendezvénysorozatnak az Abu Dhabi központjában lévő Etihad Modern Művészetek Galériája ad otthont, ahol kiállítás keretében híres magyar találmányokat tekinthetnek meg a látogatók, megkóstolhatják a magyar konyha specialitásait, és megismerkedhetnek a kortárs magyar művészettel. Az eseményen többek között bemutatkozott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Magyar Képzőművészeti Egyetem, valamint a Pécsi Tudományegyetem  Művészeti Kara. A Hybridart Management szervezte a magyar művészeti egyetemek hallgatóinak munkáiból összeállított kiállítást.

A  rendezvény Őexc. Osama Naffa nagykövet úr  támogatásával és a Magyar Nemzeti Kereskedőház együttműködésével jött létre.  A két hétig tartó kiállítást a nagykövet és Dr. Horváth Viktória Kiemelt Külgazdasági Kapcsolatokért Felelős nagykövet nyitotta meg 2016. február 20-án.

Ellentétek összeolvadása - Kuvaiti fotográfusok kiállítása

A művészet, akárcsak a szépség, egyéntől függ. Bár a művészet körülvesz minket, mindannyian máshol találunk rá. A Várkert Bazárban ontóber 15. és 31. között látogatható "Ellentétek összeolvadása" című kiállítás arra ösztönzi a nézőt, hogy tehetséges kuvaiti fotográfusok lencséjén keresztül találjon rá a művészetre. A kiállító művészek: Abdulaziz Al Shemali, Ali Al Zaidi, Majed Al Za'abi, Sara Al Sayegh, és Yousef Al Qallaf.

A Nawar N. Al-Kazemi kurátor által összeállított "Ellentétek összeolvadása" arra mutat rá, hogyan értelmezik a kiválasztott fotósok a művészet fogalmát. Al Shemali, a természet legapróbb részleteiben találja meg, Ali Zaidi kultúrák különbözőségében, Al Zaabi az állatvilág tanulmányozása során, Al Sayegh a víz és a homok formáinak változásában, Al Qallaf pedig a fényreflexiókban. Bár a művészet fogalma nem feltétlenül kötődik a szépséghez, a róla alkotott közös ideáinkban mégis rálelhetünk.

 

Kép: Sarah Al-Sayegh – Ítéletnap

Art Moments - Art Around Us

A művészet a mindennapjaink része, ha néha meg is feledkezünk róla. Az Art Moments idei „art around us” tematikája éppen erre szeretné felhívni a figyelmet: rámutatni a körülöttünk lévő értékekre, illetve elsőre tán szokatlan helyeket is megtölteni művészeti tartalommal.

A Fővárosi Önkormányzat „Iskolakapun kívüli programjához” kapcsolódva négy osztálynyi budapesti középiskolás a város két különböző pontján hozott létre egy-egy izgalmas kültéri projektet és új ruhába öltöztette a Millenáris Park fáit, illetve egy nagyszabású, irodalmi témájú akció keretében idézetekkel borították be az Anker köz aszfaltját Boros Mátyás képzőművész vezetésével.