Február 1-től lehet szavazni a Pure or Plastic! - Universal Sea nemzetközi pályázat befutóira!

A top 100 pályamunka ezen a linken tekinthető meg – a nyertes 5 alkotó és munkáik pedig a 2018-as Art Moments fesztivál keretein belül Budapesten is bemutatkoznak!

Vote for your favourite artworks in the Pure or Plastic! – Universal Sea project

TOP 100 ARTWORKS

We are very thrilled to finally disclose our Top 100 artworks selection. With more than 250 impressive applications from 38 different countries, the first stage of The Universal Sea Open Call is successfully reached. 

Click here and get a glimpse!

The public voting is going to start on 1st February, running till 28 February 2018.

Csütörtöktől Pécsre látogat az Art Moments

november 23. – december 12.

Art Moments 2017

Runway – Gombold újra! 
Hé'77! irodalmi- és fotókiállítás

Zsolnay Negyed – Kemence Galéria

Runway – A Gombold újra!
A Runway – A Gombold újra! története képekben című fotókiállítás. A Design Terminál az elmúlt hét évben azzal a céllal hirdette meg a Gombold újra! Közép-Európa regionális öltözékkollekciótervezési pályázatot, hogy lehetőséget biztosítson a piacra lépés előtt álló fiatal, kreatívipari vállalkozók első bemutatkozására, új példaképeket állítson, valamint betekintést engedjen a befektetők számára a legújabb generációk tehetségeinek világába. A pályázatok során a közép-európai régió azon fiatal divattervezőit keresi, akik kiemelkedő tervezői és vállalkozói képességekkel rendelkeznek, és a pályázat díjainak köszönhetően elindulhatnak a piacra lépés útján. Hogy miért? Mert a közép-európai régióban rejlő kreatív szellemi értékeknek nemzetközi szinten is van létjogosultsága. A pályázat történetét, szereplőit és fókuszának alakulását, valamint a nyertes kollekciókat és divatbemutatóikat felvázoló kiállítás három hétig látogatható.

Hé'77! irodalmi- és fotókiállítás
Az irodalom és újságírás összefonódásának a XIX-XX. században komoly hagyományai voltak Magyarországon. A már saját korukban is ismert és elismert íróink, költőink – például Mikszáth Kálmán, Móra Ferenc, Gárdonyi Géza, Ady Endre vagy Juhász Gyula – irodalmi tevékenységük mellett publicisztikával is foglalkoztak. Nap mint nap jelentek meg a mindennapi élet eseményeiről tudósító vagy éppen véleményt formáló írásaik a kor napilapjaiban.
A projektbe felkért öt fiatal író és költő – Falvai Mátyás, Hevesi Judit, Kemény Zsófi, Simon Márton és Zilahi Anna hét-hét véletlenszerűen sorsolt, a Fortepan.hu oldalról kiválasztott fényképet kap, amiből aztán saját történetet költenek. A kiállításon a kiválasztott képek és a hozzájuk írt történek mellett, más, az adott időszakban készült fotók és valós tények, hírek is megjelennek, kontextusba helyezve és kontrasztba is állítva a tényleges és az elképzelt múltat, az objektív és a szubjektív valóságot. 

Jegyárak: Ingyenesen megtekinthető! 

Szervező: Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.

Az esemény a Szerencsejáték Zrt. kiemelt támogatásával valósul meg.

Startol a The Universal Sea - Pure or Plastic? open call

Mától elérhető a The Universal Sea - Pure or Plastic? művészeknek szóló felhívása!

Pontos információk a pályázat menetéről az alábbi, angol nyelvű Facebook eseménynél:

https://www.facebook.com/events/713373495527071/

Art Moments - Entrée 2017

Megnyitó: 2017. október 4., 19:00 h
A megnyitó az Art Moments fesztivál hivatalos megnyitó eseménye is egyben. 

A kiállítás helyszíne: A budavári Szent György tér középkori pincerendszerében található mikve, mely valaha Buda első középkori zsinagógájához kapcsolódott rituális fürdő

A kiállítás megtekinthető: 2017. október 5-22. 
Nyitvatartás: 12:00-18:00 (hétfőn zárva)

Az elmúlt évekhez hasonlóan az Art Moments az idei évben is egy válogatáskiállítás keretében ad ízelítőt a hazai művészeti egyetemeken frissen végzett hallgatók munkáiból.

2017-ben a Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara, az Egri Eszterházy Károly Egyetem Vizuális Művészeti Intézete,
a Szegedi Tudományegyetem JGYPK Rajz-művészettörténet Tanszéke, a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Kara, valamint a Budapesti Metropolitan Egyetem mutatkozik be.

A kiállításon festmények, szobrok, grafikák, fotók,
térinstallációk és kerámiák láthatók. Az idei kiállításon több mint száz idén diplomázott hallgató, mintegy száztíz műve kerül bemutatásra.

A megnyitó eseményt az Absolut és a Red Bull támogatja.

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/1366832243429030/

COLORS Magazine Cover Exhibition

This years’ Art Moments starts with the legendary COLORS Magazine’s cover photos exhibition.

COLORS Magazine was founded by Tibor Kalman and the former creative director of Benetton, Oliviero Toscani, in 1991.  The magazine’s unconventional profile was to present common social issues – most of the times through powerful, provocative images -, instead of dealing with the latest fashion trends. The aim of COLORS was to show the world to the world by using clear, understandable pictures, that’s why we can find various topics among the issues, from fast food nation to racism. And the eternal message of COLORS: diversity is good and it can make a nice change.

Art Moments 2016

This September, we are organizing Art Moments for the 9th time. The cultural event’s aim is to bring contemporary art closer to everyone. 
Although, since the beginning, the style of the event has changed, one thing remained the same: we would like to make art part of the everyday life, and to point out the various ways it is present in our lives; it only depends on us whether we want to recognize it, or not…

This years’ programs

  • Circle of Life outdoor installation • COLORS Magazine exhibition • Sign board – design label for good wine! Exhibition • I ♥ Coffee • Dressing up Budapest’s Statues • My story, your story, our story…(Illustration Contest) • Soundweaving Middle East Edition • Best of Diploma Exhibition • Zenith Art Exchange Exhibitions • A Suitcase Full of Memories Installation
Tibor Kálmán - COLORS emlékkiállítás

Az ide Art Moments Fesztivál programjai között újra helyet kap a COLORS Magazin címlap gyűjteményének kiállítása. 

A COLORS, Nyugat-Európában és az USA-ban is jól ismert magazin, a Benetton márka saját kiadványa. A magazin tematikájában, a világból összegyűjtött fotókon keresztül igyekezett aktuális, és marginális témákat körüljárni. A címlapokra provokatív, társadalmi problémákat boncolgató jelenetek kerültek.

A lap vizuális megjelenését 1991-1996 között Tibor Kálmán határozta meg, aki grafikusi és tipográfusi munkásságával designtörténeti forradalmat vitt véghez. A 100 plakátból álló kiállítás tisztelgés az 1999-ben elhunyt grafikus életműve előtt.

Kedvenc idézetünk Tibor Kálmántól:

"Találjátok meg a repedéseket a falban. Van néhány – nagyon kevés – holdkóros vállalkozó, aki meg fogja érteni, hogy a kultúra és a dizájn nem a vastagabb pénztárcáról, hanem a jövő kitalálásáról szól. Ők meg fogják érteni, hogy a gazdagság eszköz, nem cél. Ha más körülmények közé kerülnek, ők is olyanok lehettek volna, mint ti: kreatív holdkórosok. Higgyetek nekem, itt élnek közöttünk, és ha rájuk találtok, bánjatok velük jól, a pénzüket meg használjátok arra, hogy megváltoztassátok a világot.”

Ellentétek összeolvadása - Kuvaiti fotográfusok kiállítása

A művészet, akárcsak a szépség, egyéntől függ. Bár a művészet körülvesz minket, mindannyian máshol találunk rá. A Várkert Bazárban ontóber 15. és 31. között látogatható "Ellentétek összeolvadása" című kiállítás arra ösztönzi a nézőt, hogy tehetséges kuvaiti fotográfusok lencséjén keresztül találjon rá a művészetre. A kiállító művészek: Abdulaziz Al Shemali, Ali Al Zaidi, Majed Al Za'abi, Sara Al Sayegh, és Yousef Al Qallaf.

A Nawar N. Al-Kazemi kurátor által összeállított "Ellentétek összeolvadása" arra mutat rá, hogyan értelmezik a kiválasztott fotósok a művészet fogalmát. Al Shemali, a természet legapróbb részleteiben találja meg, Ali Zaidi kultúrák különbözőségében, Al Zaabi az állatvilág tanulmányozása során, Al Sayegh a víz és a homok formáinak változásában, Al Qallaf pedig a fényreflexiókban. Bár a művészet fogalma nem feltétlenül kötődik a szépséghez, a róla alkotott közös ideáinkban mégis rálelhetünk.

 

Kép: Sarah Al-Sayegh – Ítéletnap

Art Moments - Art Around Us

A művészet a mindennapjaink része, ha néha meg is feledkezünk róla. Az Art Moments idei „art around us” tematikája éppen erre szeretné felhívni a figyelmet: rámutatni a körülöttünk lévő értékekre, illetve elsőre tán szokatlan helyeket is megtölteni művészeti tartalommal.

A Fővárosi Önkormányzat „Iskolakapun kívüli programjához” kapcsolódva négy osztálynyi budapesti középiskolás a város két különböző pontján hozott létre egy-egy izgalmas kültéri projektet és új ruhába öltöztette a Millenáris Park fáit, illetve egy nagyszabású, irodalmi témájú akció keretében idézetekkel borították be az Anker köz aszfaltját Boros Mátyás képzőművész vezetésével.