Abu Dhabi Art 2016
Abu Dhabi Art 2016

Idén először a Hybridart is résztvett, az Egyesült Arab Emírségek fővárosában rendezett nemzetközi művészeti vásáron, az Abu Dhabi Arton. A vásáron két programunk is bemutatkozott. Az egyik a már Budapestet és Pannonhalmát is megjárt hatalmas PET palack dínó szobor, ami az Etihad Modern Art Gallery együttműködésével valósulhatott meg, a másik pedig a Fatima Bint Hazza kultúrális alapítvánnyal közös projektünk, a Zenith Art Illusztrációs pályázat. 

Dubai és Abu Dhabi hallatán nem feltétlenül a design és a képzőművészet szavak ugranának be először, pedig e két város évek óta rengeteget invesztál abba, hogy ebből a szempontból is felkerüljenek a térképre. Dubai a designvilág egyik központjaként szeretné aposztrofálni magát évente megrendezésre kerülő két design vásárával (márciusban és októberben), design hetével és a folyamatosan épülő, 2 négyzetkilométer kiterjedésűre tervezett design negyedével (d3 - Duba Design District), ahova sorra költöznek be a legnagyobb design márkák. Abu Dhabi pedig inkább a képzőművészetet vette célba: pár éven belül itt is nyílik egy Guggenheim Múzeum, illetve kívülről már most is fényárban úszik a hamarosan átadásra kerülő Louvre Abu Dhabi épülete, a párizsi múzeum itteni kihelyezése. Nemzetközi művészeti vásárát, az Abu Dhabi Art-ot 2007-ben rendezték meg először, ahol évről évre egyre rangosabb, a világ minden részéről érkező galériák jelennek meg kiállítóként. Nekünk két emirátusi partnerrel közös programunk mutatkozott be idén: Egy arab mesére magyar grafikusok által készített illusztrációkból összeállított kiállításunk és a fenntarthatóság jegyében fogant PET-palack installációnk, egy 4 méter magas T-rex.

Mindkét programunk igen illusztris helyen került kiállításra: aki csak a vásárra érkezett, ha akarta, ha nem, belebotlott. Az Abu Dhabi uralkodócsalád egyik hercegnője (itt sheikha a hercegnő a seikh pedig a herceg) által alapított Fatima Bint Hazza Cultural Foundation nevű szervezettel közösen megvalósított illusztrációs pályázatunk kiállítása rögtön a bejárat mellé került.

A nyáron indított program lényege az volt, hogy megnézzük, a különféle (vizuális) kultúrából érkező grafikusok miként öntik képekbe egymás meséit. A pályázat magyar fordulója már lezajlott, a magyar jelentkezők az arab Badiha című mesét kapták illusztrálásra (ami tulajdonképpen a mi Hamupipőke történetünk csak pepitában, keleti kulisszákkal). A legjobbnak ítélt 33 kép itthon az Art Market Budapesten már látható volt, most pedig az Abu Dhabi Arton is kiállításra kerültek. A győztesnek választott Gácsi Krisztián nyereménye pedig az volt, hogy személyesen is részt vehetett a rendezvényen, illetve a jövőben együttműködik az Abu Dhabi partner következő kiadványának és a hozzá tartozó applikációnak a megtervezésében.

A másik, itt is bemutatkozó projektünk, a PET-palack dinoszaurusz pedig egyszerűen akkora, hogy nem lehetett nem észrevenni. Négy méteres magasságával már-már egy igazi, életnagyságú T-rex méreteivel dicsekedhet. A szintén Abu Dhabiban működő Etihad Modern Art Galleryvel közös projekt egy 10 napos, Hybrid Art Camp néven meghirdetett alkotótáborral indult augusztusban. A tábornak a Pannonhalmi Bencés Főapátság adott otthont és Vis Vitalis néven palackozott ásványvizével biztosította az installációhoz szükséges 4000 PET üveget. A programban összesen 10, hazai és a Visegrádi országokból, valamint az Emirátusokból érkezett fiatal művész vett részt, a cél pedig az volt, hogy művészeti eszközökkel felhívják a figyelmet a fenntarthatóság és tudatos fogyasztás fontosságára. Ebből született meg a „Circle Of Life” címen futó hatalmas dinoszaurusz, ami először Pannonhalmán, majd szeptemberben az Art Moments fesztiválunk keretében a budapesti Vigadó téren állt, most pedig Abu Dhabiban is debütált.