Pesti Srácok Hangjai
Pesti Srácok Hangjai

Az 1956-os Emlékbizottság támogatásával megvalósuló „Büszkeségpont” a Pesti Srácok és Forradalmárok elfeledett arcaiban rejlik. Szirmay Zsanett nyolc forradalmár portréját dolgozta fel és az egyedi hangvételű installációk révén azt vizsgálta, vajon hogyan hangzik egy arcból kirajzolódó dallam. A forradalmi portrék élettörténeteit kutatva, az alábbi nevekből készítette el portré - és zenei transzformációit:

· Angyal István · Dr. Brusznyai Árpád · Dudás József · Iván-Kovács László · Mansfeld Péter · Pongrátz Gergely · Szabó János · Tóth Ilona ·

Szirmay Zsanett a Soundweaving projekt elvét követve készítette el a Pesti Srácok és Forradalmárok pixelizált portréit, melyek lézervágott acéltáblák formájában jelennek meg. A pixeles arc alkalmas arra, hogy a Soundweaving algoritmusát kövesse, melyben egy egység egy hang a lyukszalagon, tehát dallammá formálható az arc.

A Soundweaving projekt lényege a lyukkártyás zengőfésűs zenelejátszóra átírt, a magyar népi hímzésekből ismert, tradicionális keresztszemes minta és annak hangi leképzése. A lyukszalag jelen esetben a kotta. A hímzések a transzformáció során lézervágott textilekké alakultak, a keresztszemes minták pedig dallammá.  A Soundweaving minden érzékszervre egyszerre hat és interakcióra invitál. A zenei transzformációt Vikukel Dániel zeneszerző, zongorista alakította hangzó arcokká és egy speciális zeneszerkezet a zengőfésűs zenelejátszó szólaltja meg a portrék dallamait.

A lézervágott acéltáblákon elhelyezkedő portrék áttört mintát képeznek, így teret adnak az árnyjátéknak is, megfelelő megvilágítással. Ezáltal plasztikussá formálja a sík fémlemezt, mely hatására megelevenednek, élővé válnak az elfeledett arcok. Az acéltáblákon megjelenő portrék egymás mögött „katonasorban”sorakoznak, utalva a kivégzésre várók megrendítő soraira. Az áttört lyukak perforációi reflektálnak az 1956-os forradalom idején kilyukasztott magyar zászlóra és az épületekben hagyott golyónyomokra.

A nyolc dallamot a látogató szólaltja meg a kézi hajtókar segítségével.

 

Kreatív koncepció: Szirmay Zsanett
Közreműködők: Hybridart, Várkert Bazár, 1956-os Emlékbizottság

Somogyi Éva - grafikusművész, Vikukel Dániel - zeneszerző, zongorista, Twinsbroadcast Kft.(Székely Tibor, Melczer Ádám) - fémlézervágás, Halmy Kund - történész, Erdélyi János - installáció, Fövényi Sándor – látványterv, Erdélyi János - installáció

Helyszín: Várkert Bazár, Neoreneszánsz kert

A kiállítás szeptember 30-ig ingyenesen megtekinthető, minden nap 6 és éjfél között.