Fatima Bint Hazza Kultúrális Alapítvány x Hybridart - illusztrációs pályázat
Projektek - Külföldi Projektek

Én mesém, te meséd, mi mesénk…

ZENITH ART ILLUSZTRÁCIÓS PÁLYÁZAT

 

A meséket mindenki szereti – vagy legalábbis életének egy bizonyos szakaszában nagyon szerette és megvolt a saját kedvence: kinek az egymás eszén túljáró állatos, kinek a világot bejáró, szörnyeket legyőző, királyságot elnyerő legkisebb fiús vagy éppen a fehér lovon hercegre váró királylányos. A mesék minden egyes kultúra alapvető részét képezik. Felkészítenek az élet kihívásaira, megtanítanak a nagy igazságokra és igyekeznek megnyugtatni arról, hogy bármi történjék is, a világban azért rend van. Minden népnek megvannak a saját történetei, és bár a motívumok, szereplők különbözőek, a mondanivaló, a mese célja ugyanaz: felkészíteni az életben előforduló „megpróbáltatásokra”, továbbadni a régiek bölcsességét.

A különféle kultúrájú népek meséit véve alapul, a Hybridart Management az idei évben egy új pályázatot indít Zenith Art Exchange programjának keretében. A Zenith Art Illusztrációs Pályázat célja az egymástól sok tekintetben nagyon különböző vizuális kultúrából származó illusztrátorok számára közös platformot teremteni a klasszikus népmeséken keresztül, megnézni, miként öntik képekbe egymás, sokszor a sajátjuktól nagyon is idegen szimbólumokkal, motívumokkal operáló meséit.

Az első évben a nemzetközi alkotói pályázat az Abu Dhabi uralkodócsalád által alapított Fatima Bint Hazza Cultural Foundationnel együttműködésben valósul meg. Az alapítvány évek óta fontos szereplője és támogatója a gyermekirodalom terjesztésének és a könyvkiadásnak az Egyesült Arab Emirátusokban. A közösen kiírt alkotói pályázat a hazai és az emirátusi grafikusokat szólítja meg, arra ösztönözve őket, hogy illusztrációt készítsenek egy adott, a másik ország kultúrájára jellemző népmeséhez. Az emirátusi művészek magyar, a hazai illusztrátorok arab mesére dolgoznak. A nyílt pályázatra érkezett alkotások legjobbjai Magyarországon az Art Market Budapest művészeti vásáron mutatkoznak be (2016. október 13-16.), novemberben pedig az Emirátusokban, az Abu Dhabi Art Fairen. A hazai és emirátusi zsűri által kiválasztott egy arab és egy magyar nyertes meghívást kap és egy utazás keretében részt vehet a nemzetközi bemutatókon, illetve lehetősége nyílik együttműködni az Alapítvány jövőbeni kiadványainak tervezésében.

 

DÍJAZÁS:

A leadott munkák közül egy nemzetközi zsűri választja ki azt a 10 magyar és 10 emirátusi döntőst, akinek munkái az októberi Art Market Budapesten kerülnek kiállításra. Ezt követően a program a novemberi Abu Dhabi Art Fair-en is bemutatkozik. A magyar győztes nyereménye egy 4 napos utazás teljes ellátással az Abu Dhabi Art Fair megnyitójára, illetve a jövőbeni együttműködés lehetősége az alapítvány gyerekkönyv kiadó részlegével.

ZENITH ART ILLUSZTRÁCIÓS PÁLYÁZAT
Én mesém, te meséd, mi mesénk… ZENITH ART ILLUSZTRÁCIÓS PÁLY&Aac…