TRASH ART MAGYARORSZÁG

2017-ben a Gödöllői Természetfilm Fesztivállal és a Greeniusszal közösen hirdettük meg első TRASH ART MAGYARORSZÁG pályázatunkat „Egy új kor hajnala: Antropocén – az Ember kora” címen, melyre újrahasznosított hulladékokokból készített művészeti installációkat vártunk. A projekt célja, hogy minél szélesebb körben felhívja a figyelmet modern korunk hulladékproblémájára, s annak megoldási lehetőségeire. A programra 16 csapat 17 installáció tervvel jelentkezett – ezek megvalósítását számos hulladékgazdálkodó és újrahasznosító vállalkozás támogatta. A szobrok május 26-tól június 10-ig a Gödöllőn, a Kastélyparkban láthatóak, majd pedig Tállyán a Kerekdombfesztiválon, azt követően pedig Kapolcson, a Művészetek Völgye keretében lesznek kiállítva.

 

Már maga az ősember is “termelt” hulladékot, de akkor ezek az anyagok még könnyen lebomlottak, vagy nem jelentettek a környezetre különösebb veszélyt. Az első intő jel a letelepedéssel és a mezőgazdálkodás megjelenésével egyidejű, hiszen ez időtájt jelentek meg koncentráltan az egyre nagyobb mennyiségű hulladékok, s eltüntetésük egyre több gondot okozott. Ezt mára odáig fokoztuk, hogy vizeinken szemétszigetek úsznak, a mikroműanyagok pedig bekerültek a táplálékláncba. A megoldás egyre sürgetőbb és sok-sok segítőért kiált! Te lehetnél az egyik, aki segít nekünk nagy álmunkat teljesíteni: minél több hulladék keletkezését megelőzni komposztálással és tudatos vásárlással, illetve a keletkező hulladékokat pedig minél nagyobb arányban újrahasználni, vagy újrahasznosítani!

 

Magyarországon még mindig csak a hulladék 20-30%-a kerül szelektív hulladékgyűjtőbe és több mint a fele (58%) pedig hulladéklerakóba… Ezt az arányt kellene minél gyorsabban megfordítanunk azzal, hogy egyre többen és egyre tisztábban szelektálunk. Az évente itthon keletkező kb. 3,6 millió tonna települési hulladék azt jelenti, hogy fejenként napi 1 kg hulladékot termelünk... Elrettentő számok, de nagyon könnyen csökkenthetők, hiszen csak a komposztálással 30%-ot spórolhatnánk szemétmennyiségünkön, a szelektív gyűjtés pedig újabb 30%-ot mentene ki kukánkból. Ehhez az infrastruktúra is egyre jobban adott, hiszen a szelektív hulladékgyűjtés már házhoz jön, nyílnak az újrahasználati központok, ahol leadhatjuk megunt tárgyainkat, s egyre népszerűbb a közösségi komposztálás és a hulladékmentes életmód is.

 

A fenti helyzeten az egész Európai Unió is változtatni szeretne, ezért a fenntartható jövő egyik új hívószava a körforgásos gazdaság (circular economy), ami a termékek életciklusának körforgásáról, a hosszú távú terméktervezésről, a javíthatóság és a tartósság fontosságáról szól.

 

Ezzel cseng egybe a TRASH ART MAGYARORSZÁG célja is, miszerint a hulladékban rejlő értéket és erőforrást meg kell látni, meg kell becsülni és minél magasabb szinten visszajuttatni a körforgásba. Ezt a szemléletet szeretnénk minél több embernek átadni. Szobraink a környezet nagykövetei, a jövő nemzedékek képviselői. Hírül viszik, hogy a pazarlás és a fogyasztási eufória helyett a környezettudatosság és “a kicsi szép” szemlélet jelenti a homo sapiens sapiens (értelmes ember) hosszú távú boldogulásának sarokköveit. Másképp mondva a sikerhez vezető út nem szeméttel van kikövezve...