TRASH ART MAGYARORSZÁG

2017 márciusában a Hybridart Management a  Gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivállal és a Greeniusszal közösen hirdette meg a Földművelésügyi Minisztérium által támogatott első Trash Art Magyarország pályázatot „Egy új kor hajnala: Antropocén – az ember kora” címmel, melyre újrahasznosított hulladékokból készített művészeti alkotásokat vártak.

Az újszerű stílus, látásmód és eszközhasználat révén a látszólag értéktelen hulladék művészeti alkotásként éledt újjá – és aratott hatalmas sikert a látogatók körében. A szobrokat művészeti, agrár és műszaki egyetemek hallgatói, valamint szakmai és civil szervezetek önkéntesei alkották meg.

A szobrok elsőként májusban, a Gödöllőn megrendezett Nemzetközi Természetfilm Fesztivál keretében, a Grassalkovich-kastély udvarán és az alsóparkban kerültek bemutatásra, majd pedig júliusban Kapolcson, a Művészetek Völgyében, illetve szeptemberben Tállyán, a Kerekdomb Fesztiválon voltak láthatóka.

A program 2018-ban is folytatódott, ezúttal a „Biodiverzitás”, azaz a biológiai sokféleség és az ebben bekövetkezett, ember okozta hatások kerültek a fókuszba.  Az alkotásokkal a gödöllői debütálást követően augusztusban, a SZIGET fesztivál Art Zone-jában találkozhatott a nagyközönség.

A Trash Art Magyarország elsődleges célja, hogy a szobrokkal, a kiegészítő szemléletformáló információkkal, kiadványokkal és ismeretterjesztő előadásokkal minél több ember figyelmét felhívja az újrahasznosítható hulladékban rejlő értékre, amit meg kell becsülni és minél magasabb szinten vissza kell juttatni a körforgásos gazdaságba. Hiszen a hasznos másodnyersanyagot cégek százai várják, hogy válogassák, feldolgozzák és termékeket készíthessenek belőle. A Trash Art ezeket a cégeket (hulladékfeldolgozók, újrahasznosítók, közszolgáltatók) is szeretné bemutatni, hogy az emberekhez közelebb kerüljön a téma, és lássák, mi-hova kerül és mi is készül belőle Magyarországon.

A projektben részt vevő diákok, művészek és szervezetek a hulladék alapanyagokból készülő alkotásokon keresztül reagálnak a XXI. század hulladékproblémájára, felhívva ezzel a figyelmet fogyasztási szokásaink árnyoldalaira. A hulladék feldolgozásnak ez egy olyan érdekes és újszerű formája, ami által a szelektív hulladékok művészeti alkotásként öntenek újra formát.

A fentiek mellett minden évben kiemelt figyelmet kap egy terület, amely a verseny és az alkotások témáját adja. A program témája 2019-ben a „VÍZ”,  létünk és jövőnk alapja.

A víz éltető elem a Föld összes élőlénye számára, kultúrák jöttek létre és tűntek el a víz megjelenése, vagy éppen hiánya miatt. Része a mindennapjaiknak, legyen szó sportról, munkáról, vagy akár nyaralásról, arról nem is beszélve, hogy nagyrészt mi magunk is vízből vagyunk. Az ember, létformájának fenntartása közben folyamatosan használja és szennyezi a vizet, amivel a létfontosságú, meghatározó közeget, anyagot teszi tönkre. A XXI. század egyik legnagyobb kihívása felszíni vizeink, vizes élőhelyeink, ivóvízbázisaink védelme.

A program szabad kezet ad az alkotóknak a téma feldolgozásában. A vizek-, vizesélőhelyek növény- és állatvilágától kezdve, a víz szerepén és a víz erején át, egészen az ember környezetformáló tevékenységéig minden megjelenhet a versenyprogramban.

Az elkészült szabadtéri pályaművek az eddigi évekhez hasonlóan, ismét Gödöllő parkjaiban és a Királyi Kastély kertjében lesznek először megtekinthetők a nagyközönség számára, 2019. május 24-től július 1-ig a Nemzetközi Természetfilm Fesztivál kísérőprogramjaként. 2019 augusztusában pedig a SZIGET Fesztiválon, az Art Zone-ban kerülnek kiállításra. 

 

Szobraink a környezet nagykövetei, a jövő nemzedékek képviselői. Hírül viszik, hogy a pazarlás és a fogyasztási eufória helyett a környezettudatosság és “a kicsi szép” szemlélet jelenti a homo sapiens sapiens (értelmes ember) hosszú távú boldogulásának sarokköveit. Másképp mondva a sikerhez vezető út nem szeméttel van kikövezve...