Out there / utazás mozgás nélkül – AMS 2015

15/10/2015 - 31/10/2015

Az Out There – Travelling Without Moving kiállítás cím egy többszörös referencia-halmaz. Utal egyrészről David Lynch híres filmjének, a Dűnének kezdősoraira, amelyben Irulan hercegnő az Univerzum legértékesebb szubsztanciája, a világuralom alapjául szolgáló narancsos ízű fűszer, a melange hatásait sorolja. Így hangzik: “A fűszer meghosszabítja az életet. A fűszer kiterjeszti a tudatot. A fűszer elengedhetetlen az űrutazáshoz. A Szövetség és azok irányítói már 400 éve használják a narancs fűszer gázt, ami a térhajlítás képességét adja nekik. Ez a képesség nem más, mint hogy eljussunk az Univerzum bármely pontjára mozgás nélkül.” 

A cím ugyanakkor arra a szimbolikus jelenlétre is utal, amikor egy képzőművész kiállított munkáján keresztül van csak jelen valahol, harmadrészt utal a meghívott képzőművészek művészi praxisát átható tudományos fantasztikus érdeklődésre és a kiállítás tematikjára is.   

A bemutatott művekkel a populáris tudományos fantasztikus filmekhez és irodalomhoz kötött toposzokhoz nyújtunk új vizuális megközelítésmódokat így például Fridvalszki Márk UFO-k és Kiss Adrián földönkívüliek ihlette munkáin keresztül. Márton Enikő geometrikus plasztik, alumínium és karton szobrai, valamint Tivadar Andrea festménye a kiállítás dikcióján belül maradva minimalista, absztrakt válaszokat kínál féregjáratokra és űrutazásra. Ulbert Ádám videója pedig egy szobrászati elmélet holisztikus megközelítését adja egy posztapokaliptikus tájon játszódó, Pán mitologikus történetét újrajátszó történetsoron keresztül.

Kiállító művészek: Fridvalszki Márk, Kiss Adrián, Márton Enikő, Tivadar Andrea, Ulbert Ádám
Kurátor: Sárvári Zita

Kiállítás helyszíne: 1053 Budapest, Kossuth utca 14-16.

Fotó: Kiss Adrián, Tivadar Andrea 

Out there –  AMS 2015

Out there – AMS 2015

Out there – AMS 2015

Out there – AMS 2015

 

Facebook
Instagram
Copyright 2019 Hybridart