ZENITH ART EXCHANGE / ARAB TEMATIKÁJÚ KIÁLLÍTÁSOK – AMS 2015

15/10/2015 - 31/10/2015

ELLENTÉTEK ÖSSZEOLVADÁSA / KUVAITI FOTOGRÁFUSOK KIÁLLÍTÁSA


A művészet, akárcsak a szépség, egyéntől függ. Bár a művészet körülvesz minket, mindannyian máshol találunk rá. Az Ellentétek összeolvadása kiállítás arra ösztönzi a nézőt, hogy tehetséges kuvaiti fotográfusok lencséjén keresztül találjon rá a művészetre.
A Nawar N. Al-Kazemi kurátor által összeállított Ellentétek összeolvadása arra mutat rá, hogyan értelmezik a kiválasztott fotósok a művészet fogalmát. Al Shemali, a természet legapróbb részleteiben találja meg, Ali Zaidi kultúrák különbözőségében, Al Zaabi az állatvilág tanulmányozása során, Al Sayegh a víz és a homok formáinak változásában, Al Qallaf pedig a fényreflexiókban. Bár a művészet fogalma nem feltétlenül kötődik a szépséghez, a róla alkotott közös ideáinkban mégis rálelhetünk.

A kiállító művészek: Abdulaziz Al Shemali, Ali Al Zaidi, Majed Al Za'abi, Sara Al Sayegh, és Yousef Al Qallaf

Borítókép: Sarah Al-Sayegh – Ítéletnap

FEKETE RUHA: EGY KELETI TÖRTÉNET / ŐFELSÉGE SHEIKHA FATIMA BLINT HAZZA' AL NAHYAN KIÁLLÍTÁSA 


Sheikha Fatima művész, műgyűjtő, valamint a művészetek és irodalom elkötelezett patrónusa az Egyesült Arab Emirátusokban. Az Art Moments – Art Around Us keretében szervezett kiállításra A fekete ruha című első egyéni kiállításának anyagát hozza el a budapesti közönség számára. Az alkotási folyamat során előszeretettel kísérletezett a 'fotogram' technikájával, egy speciális fényképezőgép nélküli eljárással, amely az emirátusi nők kedvelt művészi kifejező eszköze. A munka során magával ragadta az alkotói folyamat puszta szépsége és nagyvonalúsága. Sheikha Fatima fotogramjai az Emirátusok hagyományos öltözeteinek, az úgynevezett galabijának és abajának bonyolult művészei dimenzióit és érzéki formáját ünneplik. Művészet, tudomány és alkémia ötvözeteként a képek fénnyel festet és gyönyörű ékszerekkel díszített absztrakt sziluettjei kiemelik az abaja művészet apró részleteit és szerepét az ország hagyományainak és identitásának megőrzésében. A kiállítás így egyfajta ünneplése a egyediség és egyéniség szerepének az Egyesült Arab Emirátusokban.

ESZKÖZ A STÍLUSON TÚL – RICHWEISZ PÉTER KIÁLLÍTÁSA

'Divatfotósként mindig úgy tartottam, hogy nem a megfelelő területen dolgozom, bár a megfelelő eszközökkel. Bár a divatnak nem szabadna egy trendek és szezonok vezérelte elmekontroll mechanizmusként működnie, ennek ellenére kiválóan használhatjuk pillanatnyi hangulataink és egyéniségünk kifejezésére. A divat elsődleges funkciója és egyben korlátja mindig is a jelen tükrözése volt. Divatfotók kiállítási környezetben való bemutatása pontosan ezt a korlátot hivatott áttörni: a határt a jelen folyamatosan változó trendjei és a múlt között.  Minden erőmmel azon vagyok, hogy ne ragadjak le egyetlen jellegzetes vizuális stílusnál. Tudatosan kerülök minden statikus nyelvet annak érdekében, hogy biztosítsam a kreatív inspiráció szabad folyását. Művészetben gyökerező eszközöket és stratégiákat használok, munkáimat azonban kiemelem a művészet közegéből. 

2003 óta élek Dubajban és igyekszem nyomot hagyni a régió kulturális térképén. Ennyi év alatt azonban  elengedhetetlen volt, hogy a város is rányomja bélyegét munkáimra. A divatkiadványokhoz való kreatív hozzáállásomnak köszönhetően mindig kiléptem a divatmagazinok kiszámítható világából. A kiállításra mindössze egy kis szeletét hoztam el egy kiterjedtebb anyagnak: a képek, amelyek a mostani kiállításon egyedi művészeti alkotásokként kerülnek bemutatásra, eredetileg egy nagyobb  kiadvány részét képezték. Izgalmas kísérlet, amely remélhetőleg elnyeri a közönség tetszését.'

A kiállítások helyszíne: Várkert Bazár / 1013 Budapest, Ybl Miklós tér 2-6.

Facebook
Instagram
Copyright 2019 Hybridart