BLOKK-oldás - Kapcsolj Balaton!

23/06/2023 - 15/09/2023

A BLOKK művészeti, interaktív tér kialakításánál a fenntarthatóság és az újrahasznosítás kulcsfontosságú volt, a kulturális helyszín tengeri konténerek átalakításával ad otthont művészeti projekteknek a fenntartható szemléletet középpontba helyezve.

 

A négyzet forma fontos szerepet kapott a téralakításban, a BLOKK arculatában és a kiállítás koncepcióban egyaránt. A szuprematista filozófia alapján a kubusnak különleges jelentése, szerepe és spirituális tartalma van. A kubus olyan dimenziót jelöl, amiben el lehet veszni, el lehet tűnni, időtlen. A szuprematista művészek a kubust egyfajta túlvilági élettel azonosították, az öröklét fogalmával ruházták fel, és hittek a kubus spirituális jelentésében. A szuprematizmus atyja, a lengyel származású, orosz képzőművész Kazimir Szeverinovics Malevics volt. 1915-ben bemutatott fekete négyzete a mai napig megosztja a befogadó közönséget. Talán ennél a festménynél állítják a legtöbben: „ilyet én is tudnék”. Ám a fekete négyzet mégiscsak a 20. századi művészet origója lett, mely az élet és az érzelmek esszenciáját fejezi ki. A „bűvös kocka” nem csak Malevicsnél kapott mélyebb gondolatiságot, gondoljuk a Rubik Ernő által feltalált Rubik-kockára, mely a logikus gondolkodás szimbólumává vált.

null

 Szintén a 20. században a kubizmus új plasztikai nyelvet próbált teremteni. A klasszikus térszemlélet, perspektíva és képszerkesztés helyébe új megoldást próbált állítani, mégpedig olyat, amely megfelel a természettudomány modern természet értelmezésnek, a relativitás tér és idő koncepciójának is. És ha már tér-idő koncepció, akkor eljutunk Schrödinger dobozba zárt macskájához és a kvantumelmélet alapjaihoz. Hogy eldöntsük, a macska él-e vagy sem, ki kell nyitni a dobozt.

null

A 21. században a kocka vagy négyzet még mindig mozgatja az emberek fantáziáját. 2017-ben egy svéd művészfilm, A négyzet tette fel a kortárs művészet aktuális kérdéseit: “A négyzet a bizalom és a törődés szentélye. Benne mindenki ugyanazokkal a jogokkal és kötelezettségekkel bír” - ez állt a filmben szereplő alkotáson. A film olyan kérdésekkel foglalkozott, mi a művészet, mitől lesz valamiből műtárgy? 

null

Jelen kiállítás alkalmával nem Scrödinger macskáját helyezzük a blokkba, hanem olyan kortárs alkotásokat, amelyek aktuális művészeti és társadalmi kérdésekkel foglalkoznak. A blokk felületén és belsejében egyaránt helyet kap a műalkotás. Kialakításában fő szerepet játszik az alkotók és a látogatók közötti interakció: az objektumba belülről kell szemlélnünk, hogy érzékeljük minden részletét, hogy a kockában felmerült kérdéseket, mi magunk válaszolhassuk meg. 

null

Fontos, hogy a végtelen skálájában, a pillanat relációjában kizökkenjünk és kitekintsünk a mindennapi élet merev keretrendszeréből és a Balaton nyugtató környezetében, impulzív élmények hatása alá kerüljünk. Hagyjuk, hogy átjárjon minket a műalkotások nyugtató, harmonizáló, feszültségoldó, kreatív ereje és a művészet befogadásával az alkotásokra ne pusztán tárgyként, hanem élmények kiváltóiként tekintsünk.

Facebook
Instagram
Copyright 2023 Hybridart