Éljen május 1. - NATIONAL HISTORY MY HISTORY

04/05/2022 - 27/05/2022

Éljen május 1. - NATIONAL HISTORY MY HISTORY

Kiállító művész: Végh Júlia festőművész

2022. május 4 - május 27.

Megnyitó: 2022. május 4. 19:00

A kiállítást megnyitja: Révész Emese művészettörténész

Hybridart Space (1052 Budapest, Galamb u. 6.)

A kiállítás előzetes telefonos egyeztetés alapján látogatható: +36306175990

NEMZETI TÖRTÉNELEM AZ ÉN TÖRTÉNETEM

A 2020-ban kezdett 'National History - My History' festészeti sorozatom központi motívumában a kelet-európai, illetve a magyar köztéri szobrászat, történelmi emlékművek jelentőségének kollektív és szubjektív újjáértelmezésével foglalkozom. Egyrészt egy vizsgálódás afelől, hogy számunkra ezek a szobrok milyen módon őrizték meg valós, pátoszos történelmi jelentőségüket, másrészt, hogy az idő múlásával miképpen nyernek új értelmezést számunkra, vagy éppen hogyan kopnak ki a köztudatból.

Ezen okokból kiindulva ragadtam ki egy olyan "ünnepi" motívumot gyermekkori emlékképeimből, amely számomra is kézzelfogható volt, ezt társítottam a natúrális valóság szegmensével. Nevezetesen az ünnepi lufik motívumait - azaz a szubjektív gyermekkori emlékképeimet, azon nemzeti ünnepek eseményeiből emeltem ki, ahol anno lufikat láttam, mint például a március 15.-i ünnepségeken vagy pedig majálisokon, a régen "Munka Ünnepének" nevezett május elsejékről.

Így a képeimen megjelenített fajsúlyos, adott korszakra jellemző szobrok már-már nehézkes történelmi rétegei leomlanak a szemlélő számára és egy elrugaszkodott, játékosan légies gyermeki világot teremtenek. A köréjük fonódó, ünnepélyes hangulatú lufi füzérek egy-egy légies, nem e világi szakralitásba hajlanak, míg a szemlélő számára egy mágikus szürrealista világot teremtenek.

Szeretettel várunk mindenkit!

Facebook
Instagram
Copyright 2023 Hybridart