Kapcsolj Balaton! szobor és installáció pályázat

28/03/2023 - 30/04/2023

Mi a Kapcsolj Balaton?

A Kapcsolj Balaton! programmal a white cube galériákból kilépünk a szabadba. Elképzeltünk egy olyan vonalat, amely művészeti akciókkal, gegekkel, utcai installációkkal, szobrokkal köti össze a pezsgő balatoni strandokat a Balaton-felvidék természeti értékeivel. 

A művészeti attrakciókkal, 10 alkotó vagy alkotócsoport csatlakozásával reflektálunk a sokszínű táj hagyományaira, régi idők történeteire és közben aktuális problémákra is felhívjuk a figyelmet. Az alkotás lehetne akár egy kidőlt kapualj vagy egy omladozó kerítés foltozása makraméval Balatonfüreden. De készülhetne egy absztrakt szoborcsoport is az algavirágzás veszélyeiről egy köveskáli buszmegállóban. Mutassuk meg mit üzen a Balaton! Célunk, mind földrajzilag, mind kulturális és közösségi szempontból egy erős kapocs létrehozása. Ehhez a kapocshoz a legfontosabb eszközünk pedig a művészet lesz.

Csatlakoznál a Kapcsolj Balaton! művész kollektívájához? Jelentkezz 2023. április 30-ig pályázatunkra!

Meséld el művészettel!

“Aki, nem tekint a múltba, veszélybe sodorja a jövőt” - hangzik el a népszerű sci-fi birodalom, a Star Wars egyik jelenetében. A múlt hagyományai, gyakran szórakoztató történetei mementoként tanítják a jövő generációit és utat mutatnak a jelenbe. 

A titkokhoz, viszont nem kell messzi univerzumokig repülnünk, a legizgalmasabb legendákhoz elég csak kinéznünk az ablakon és figyelni mit üzen a táj.

Óriások és hableányok mesélnek a Balaton születéséről, a szunnyadó vulkánok, lankás erdők között pedig sárkányok és tündérek bújnak. Emlékszel a legendás kecskekörmökre, ismered a visszhang históriáját? 

Neked mit üzen a múlt? Mesélj művészettel!

Hogyan tanítanak ezek a mondák a jelenben? Melyik közértbe jártak a nagyszüleink? Valóban veszélyben vannak a nádasok? Hol a legszebb a balatoni panoráma? Hova mehetünk szombaton hekkezni? Miről sztoriznánk az óriásokkal TikTokon? Merre van a legközelebbi buszmegálló és hol a legjobb a fagyi? Mit mesélnek 2023-ban a bazaltorgonák? Melyik a leghosszabb utca a Káli-medencében? Mit szólnának a barátlakások lakói a vízparti szállodákhoz? A legnagyobb balatoni strandon jártál már?

Ha van egy emléked vagy fontosnak tartasz egy témát vagy csak egyszerűen te is szívesen építenéd, szépítenéd Magyarország egyik legszebb vidékét. 

Tarts velünk, kapcsolj be és folytassuk együtt a Balaton-felvidék és a Balaton történetének legújabb fejezetét!

A pályázatra két kategóriában várjuk a jelentkezéseket:

 • Már meglévő kortárs, kültéri alkotások, közepes és nagy méretben 
  Ebben a kategóriában olyan pályaművekkel van lehetőség jelentkezni, amelyek anyaghasználatban (például: hulladékfelhasználás készült szobrok) vagy témában reflektálnak a térség környezetvédelmi, társadalmi kérdéseire, múltjára, jövőjére.
 • Megvalósításra váró köztéri geg akció a régióban
  Olyan akció ötletekre számítunk a pályázók között (legfőképpen helyi intézményektől, alkotóktól vagy alkotócsoportoktól), amelyek célja, hogy felfrissítsék a városképet és bemutassák a művészet különféle eszközeivel a helyi közösség specifikus értékeit.

A pályázat határideje: 2023. április 30.

A pályaművek benyújtásának módja: online

Shortlist kihirdetése: 2023. május 5.

Kiállítási időszak: 2023. június - augusztus

A kiválasztott művészekkel emailben vesszük fel a kapcsolatot, ahol esetlegesen további fotókat kérhetünk a műtárgyakról, illetve személyes megtekintést, mielőtt beválogatnánk azokat a programba.

Amit mi biztosítunk

 • Kiállítási lehetőség egész nyáron a Balaton forgalmas északi partszakaszán
 • Új alkotáshoz, ötlethez maximum 200.000 Ft költség támogatás
 • Engedélyeztetések, műtárgyszállítás, logisztikai és menedzsment feladatok
 • Megjelenési lehetőség  saját social felületeinken, éves print kiadványunkban és a VEB2023 EKF kommunikációs felületein (Web, Facebook, Instagram)
 • Kiállításmegnyitó, sajtóesemény szervezése és kommunikációja

A jelentkezéseket az info@hybridart.hu e-mail címre várjuk. A pályáztatással kapcsolatos gyakorlati kérdésekről is e-mailben érdeklődjenek.

A kiállítás az idén tizennegyedik alkalommal megrendezett Art Moments Fesztivál és a Trash Art Magyarország nyitóeseménye. 

Facebook
Instagram
Copyright 2023 Hybridart