MIT SZÓLNA EHHEZ PETŐFI?

15/03/2023 - 25/03/2023

MIT SZÓLNA EHHEZ PETŐFI?

Kortárs művészeti reflexiók a reformkor festészeti alkotásaira

Szeretettel meghívunk minden kedves érdeklődőt a megnyitó eseményre, március 15-én, 17 órára a Hybridart Space galériába! (1052 Budapest, Galamb utca 6.)

----------

A sokak számára elsősorban Petőfi Sándor nevével és személyével azonosított különleges időszak, a reformkor vizuális kultúráját, művészeti ízlését és látásmódját kívánja ez a rendhagyó művészeti program és kiállítás a figyelem középpontjába állítani azzal, hogy a kor jellegzetes művészeti alkotásait izgalmas, szokatlan és figyelemfelkeltő vizuális kontextusban mutatja be.

A művészeti program kifejezett célja, hogy a reformkori alkotások, tágabban pedig a korszak egészének sajátos miliője és jellegzetességei a kortárs képzőművészet eszközül hívásával élővé, frissé, szinte kézzelfoghatóvá, és a puszta figyelemfelkeltésen túl a mai, élő kulturális közegben is viszonyulás és diskurzus tárgyává váljanak.

Az alkotói folyamatba bevont kortárs művészek a program keretében az általuk kiválasztott 19. századi festmények „újragondolásával" a reformkor művészeti világában elmélyülve olyan szubjektív értelmezését adják a kornak és az arra jellemző művészeti látásmódnak, amely a felfogás- és megközelítésbeli különbségek mellett az analógiákra, az azonosságra és kapcsolódási pontokra is rávilágít, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy a korszak élővé és értelmezhetővé, hovatovább vonzóbbá és népszerűbbé váljon. Az eredeti reformkori festmények az azokra reflektáló 21. századi alkotásokkal párba állítva kerülnek kiállításra és bemutatásra.

A program kiindulópontja a reformkor és bizonyos mértékig a romantika korának kiemelkedő képzőművészeti remekeiből összeállított válogatás, amely a kor választékát jól ismerő szakemberek segítségével úgy került összeállításra, hogy az a korszak jellemzőit a lehető legszélesebben, a zsánerek komplex skáláján jelenítse meg.

Kiállító művészek : Barakonyi Zsombor, Bereczki Kata, Boda Anikó, Bódi Barbara Boba, Daniel Labrosse, Enzsöly Kinga, Farkas Noémi, Kertész Attila, Naomi Devil/Ördög Noémi, Sibitka Anna, Szabó Franciska, Szabó Kristóf/KRISTOFLAB, Szabó Tamás, Tarcsi Dániel, Veszely Ferenc

A kiállítás megtekinthető március 16-tól 25-ig, hétköznapokon 12-16 óra között, illetve előzetesen egyeztetett időpontban. Látogatási szándékát kérjük jelezze a judit.jerk@edge.hu email címre.

A kiállítást a Nemzeti Kulturális Alap és Petőfi200 támogatta.

Facebook
Instagram
Copyright 2023 Hybridart