Sárkányépítés Barnagon - Kapcsolj Balaton!

23/06/2023 - 15/09/2023

Sárkányépítés Barnagon - 2023/07/09

A sárkány akár népmesei-mitológiai alak, akár szimbólum, akár régészeti tárgy, lenyűgöző.
Miért fontos a közösség számára a szakrális gyökereihez való kapcsolódás?

A sárkány az ősi és ismeretlen, a letűnt korok szimbóluma, ahogy egyben a kincsek, értékek őrzője is. Ahogyan megidézzük a múltat, a kapcsolódáson keresztül a jövőnkkel is felvesszük a kontaktust. A rituálék, a közösen megalkotott formanyelv használata a közösség jövőbe vetett bizalmát jelzi, reményről tanúskodik, bizalmat feltételez.

A közösségi sárkányépítés koncepciója egy kreatív vállalkozás, hiszen újrahasznosított fa anyagokból, drótokból, és tűzre ítélt szalmából hoztunk létre egy mindenki számára elérhető, interaktív műtárgyat.

A terv kezdetektől az volt, hogy olyan használati funkciója legyen, amely befogadja a látogatót, igényli a személyes belépést, a részvételt helyezi a középpontba. Ennek megfelelően a száj, a fej a vizuálisan hangsúlyos eleme a testnek, egyszerre a kapu és határvonal.

A gyerekek, akik az első pillanattól jöttek és lelkes tettvágytól hajtva kérdeztek, segítettek. Számukra azonnal világos volt, hogy mire jó egy szalma sárkány. Játékra, át- és beleélésre, színpadként és menedékként is nagyszerű.

Az elkészült szalma sárkány a Kút utcai Mocsoja Családi Parkban találják meg az érdeklődők. A területre nem véletlenül esett a választás, a sárkányhoz kiállítótérként a természeti környezet is jár. A fák, a sejtelmesen csordogáló forrás, a burjánzó lápi növényzet meseszerűvé teszik a helyet. További felerősítésként Bredár Bora óriás textilekre festett absztrakt alkotásait helyeztük ki a tér bizonyos pontjaira, amelyek önmagukban is képesek a dimenziók közötti átjárásra csábítani, az érzékelés gyakorlására hívni.

Kocsány Ágnes, táncos szavaival:

“Mindegyik egy csillagkapu, a velük való táncban kíváncsian engedtem, mi nyílik ki bennem, gyakran megtorpantam vagy éreztem, hogy távolodunk, aztán eggyé váltunk mégis, támogattuk egymást az elfogadásba, megengedésbe ölelve. Megszelídítettük Egymást.”

null

Budapest-Barnag - 2023. július

Albert Zoltán - A sárkány megálmodója
Kanics Dorottya - Művészeti vezető

null

null

null

null

null

null

null

Facebook
Instagram
Copyright 2023 Hybridart