SZIRMAY ZSANETT / SENSORY YARN – AMS 2018

21/09/2018 - 31/10/2018

Szeptember 20-21. Hybridart Space 

Megnyitó: Szeptember 20. 19.00

Szirmay Zsanett 2014-ben a Vienna Design Weeken mutate be Soundweaving című textilinstallációját, ami minden érzékszervet egyszerre mozgató, a népművészet, a design és a zene határterületeit ötvöző projekt. Hívószava: transzformáció. A hímzések lézervágott textilekké, a keresztszemes minták pedig dallammá alakulnak. Az alkotási folyamatban a textilművész és a zeneszerző szorosan együttműködött. 2015-ben a Dubai Design Weeken mutatkozott be a Sound Weaving – Middle East Edition, amit a Hybridart Management a MOMÉ-val közösen fejlesztett. A 2018-as SoundWeaving V4 Edition a cseh, lengyel, szlovák és magyar népi hímzésekből ismert, keresztszemes mintákból építkezett, és a V4-elnökség keretében, 4 országban, 10 alkalommal került kiállításra.

A 10. AMS keretében a Sensory Yarn című alkotás kerül kiállításra, ami Szirmay Zsanett a MOME divat- és textiltervezés szakán készített mestermunkája.

‘Mestermunkám egy interaktív kísérleti textil látássérültek és látók számára. Weöres Sándor Rongyszőnyeg című versciklusának verstöredékeit formáltam át versszövedékké. Jelentéstartalomtól függően egymásra épülő rétegként jelennek meg a versek a struktúrán. Mindegy egyes technika egy érzéki felületet jelent: a látás, hallás, tapintás rétegeit szimbolizálják. A kitapintható vers szövegképének hangzó rétege gépi hímzéssel jelenik meg a szöveten, ami egy speicális vezetőképes szállal van átszőve. A hímzett karaktereket megtapintva megszólal az adott szöveg hangja.'

SENSORY YARN

SENSORY YARN

HIBRYDART SPACE – Szirmay Zsanett, Sensory Yarn

HIBRYDART SPACE – Szirmay Zsanett, Sensory Yarn

HIBRYDART SPACE – Szirmay Zsanett, Sensory Yarn

Facebook
Instagram
Copyright 2023 Hybridart