Trash Art 2022 és upcycling workshop Gödöllőn

27/05/2022 - 29/05/2022

TRASH ART 2022

Program:

Május 27-29.

Trash Art 2022: Így készül a Trash Art - Mi következik a reklám után?!
Sinkovics Ede képzőművész vezetésével a fesztivál helyszínén három napig nyomon követhetjük egy Trash Art alkotás születését.

Trash Art 2022: Próbáld ki a “trash artot”! - HybridCycle Upcycling Workshopok
A HybridCycle animátoraival a fesztivál látogatói három napig ingyenesen próbálhatják ki milyen módszerekkel alkothatunk hulladék alapanyagokból új értéket. A workshop alapanyaga ezúttal megegyezik a Trash Art művészek által a helyszínen is használt molinókkal és épülethálókkal.

Az évente Magyarországon keletkező kb. 3,6 millió tonna települési hulladék azt jelenti, hogy fejenként napi 1 kg hulladékot termelünk. Itthon még mindig csak a hulladék kis százaléka kerül szelektív hulladékgyűjtőkbe és kb. több mint a fele pedig hulladéklerakóba. A fenti helyzeten a legtöbb ország, globális szinten is változtatni szeretne, ezért a fenntartható jövő egyik hívószava a körforgásos gazdaság, ami a termékek életciklusának meghosszabbításáról, a hosszú távú terméktervezésről, a javíthatóság és tartósság fontosságáról szól. Ezzel cseng egybe a Trash Art Magyarország, valamint a Trash Art 2022-es programját szervező, Hybridart, illetve az izgalmas upcycling foglalkozásokat koordináló HybridCycle egyik kiemelt célja is, miszerint a hulladékban rejlő értéket és erőforrást meg kell látni, meg kell becsülni és minél magasabb szinten visszajuttatni a körforgásba.

A Trash Art Magyarország programban résztvevő alkotók újszerű stílussal, látásmóddal és eszközhasználattal adnak új életet az újrahasznosítható „hulladékoknak”. A látszólag értéktelen anyagokból minden évben művészeti alkotások jönnek létre. A program célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a környezet védelmére, a hulladék keletkezésének megelőzésére, a hulladék újrahasznosításának fontosságára, amely korunk egyik legégetőbb problémája. A „trash art” egy olyan érdekes és újszerű formája az újrahasznosításnak, ami által a szelektíven gyűjtött hulladékok látványos művészeti alkotásként születnek újjá.

null

ÍGY KÉSZÜL A TRASH ART!

2022-ben is a gödöllői Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál egyik kiemelt programjaként folytatódik a Trash Art, azonban idén, egy kis csavarral, az alkotói tevékenység átkerül a fesztivál időpontjára és helyszínére, így a látogatók a gödöllői kastélynál végigkísérhetik egy trash art műalkotás születését, elkészítésének folyamatait. A művészeti munka Sinkovics Ede képzőművész, trash art művész szakmai vezetésével és fiatal művészek közreműködésével zajlik a három napos fesztiválon. Ismerjük meg a művészeti célú újrahasznosítás lehetőségeit és a “hulladék új életét”!

null

Mi következik a reklám után?!

A XXI. században ellepnek minket a reklámok és a webes, audiovizuális térhódítás ellenére is egyre szaporodnak a városokban és a települések közötti autóutak mentén az óriásplakátok, a gigantikus reklámanyagok az épületeken. A vállalati kommunikációban, brand menedzsmentben külön divíziók dolgoznak a social media kampányok, webes arculatok kidolgozásán, de láthatóan továbbra is jelentős mennyiségű összegeket különítenek el a cégek print, kültéri reklámhordozókra. A precízen finomhangolt óriás kampányok jól működhetnek, az autókból látható épülethálók, molinók üzenetei célba érnek. De mi történik a kampányidőszak után? Mi lesz a zöldítést és a környezetkímélő technikai eszközöket reklámozó szintetikus dekorokkal? A válasz általában kevésbé innovatív és idilli, mint a hirdetések tartalma: hatalmas raktárak építése, bérlése a tárolásra, elhelyezés különböző szemét lerakatokban vagy éppen a végleges megsemmisítés, égetés.

Mostanra több vállalat kutatja a legjobb lehetőségeket a reklámhordozók fenntarthatóbb kezelésére, újrahasznosítására. Designerek, alkotók foglalkoznak az anyagok funkcionális, művészeti újratervezésével, amelynek köszönhetően a lejárt reklám szlogenek molinó táskákká, mesh-háló neszeszerekké, tolltartókká változhatnak. Aki keresi a megoldást, az meg is találja: így jutott hozzánk 2022-re több cég és rendezvény már nem használt épületháló és molinó készlete is, amiket művészeti célra hasznosítunk újra fenntartható művészeti programjaink során. A nagymennyiségű reklámhordozó alkalmas alapanyaga lett a Trash Art 2022-es projektjének is, ahol egy állandó, aktuális kérdésre is választ kaphatunk: mi következik a reklám után? Avagy: mi a modern világ giga hulladékainak sorsa?

Érdekel a zero waste életmód? Kipróbálnád magad “trash art alkotóként”?

Keresd a HybridCycle upcycling foglalkozását a rendezvénysátorban, ahol kipróbálhatod, hogy milyen módszerekkel készülhetnek új eszközök, kis használati tárgyak a szobor készítésénél is használt molinókból és épülethálókból.

null

Facebook
Instagram
Copyright 2023 Hybridart