Vedd magadra! - Trash Art nagyvadak az ALLEE-ban

24/03/2022 - 24/04/2022

Vedd magadra!

Vigyázat, nagyvadak az ALLEE-ban! 

2022. tavaszán az ALLEE Bevásárlóközpont fenntarthatósági programjainak részeként három Trash Art szobor költözik a bevásárlóközpont átriumába. Ismerd meg a hulladék új életét, művészettel! Március 24. – április 24. között a hulladékok művészeti alkotásként és hétköznapi használati tárgyként élednek újjá.

A „trash art” egy olyan érdekes és újszerű formája az újrahasznosításnak, ami által a szelektíven gyűjtött hulladékok látványos művészeti alkotásként születnek újjá, valamint bemutatják az ember felelősségét a környezet és az ökoszisztémák változtatásában.A program célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a környezet védelmére, a hulladék keletkezésének megelőzésére, a hulladék újrahasznosításának fontosságára, amely korunk egyik legégetőbb problémája.A Trash Art Magyarország programban résztvevő alkotók újszerű stílussal, látásmóddal és eszközhasználattal adnak új életet az újrahasznosítható „hulladékoknak”. A látszólag értéktelen anyagokból minden évben művészeti alkotások jönnek létre.Az évente Magyarországon keletkező kb. 3,6 millió tonna települési hulladék azt jelenti, hogy fejenként napi 1 kg hulladékot termelünk. Itthon még mindig csak a hulladék kis százaléka kerül szelektív hulladékgyűjtőkbe és kb. több mint a fele pedig hulladéklerakóba. A fenti helyzeten az Európai Unió is változtatni szeretne, ezért a fenntartható jövő egyik hívószava a körforgásos gazdaság, ami a termékek életciklusának meghosszabbításáról, a hosszú távú terméktervezésről, a javíthatóság és tartósság fontosságáról szól.

Ezzel cseng egybe a Kék Bolygó Alapítvány, a Trash Art Magyarország, valamint a Hybridart Management egyik kiemelt célja is, miszerint a hulladékban rejlő értéket és erőforrást meg kell látni, meg kell becsülni és minél magasabb szinten visszajuttatni a körforgásba.

 

null

null

HumAnimals - Hervé-Lóránth Ervin HumAnimals szobor installációval nevezett idén először a Trash Art Magyarország programban. Április 24-éig az ALLEE átriumban találkozhattok velük.

Szobrával azt a kettőséget szeretné bemutatni, ami az élővilágot jellemzi, benne az embert és az állatot, ahol az ember rendelkezik egyfajta állati jellemvonásokkal, ahogyan az állatokban is fellelhetők „emberi" vonások. Ezt a megállapítást és állapotot hivatott a projekt bemutatni, ahol az emberi karakter, mint test és mint a hozzá kapcsolódó állati karakter /fej/, miként jeleníthető meg egy egészben.

Korunkban és jelenlegi helyzetünkben is szükségesnek érzi, hogy egyfajta tükröt tartsunk az ember felé, hogy abban a természetes környezetben lássák magukat, ahol megtalálják eredetüket.

Éppen ezért volt szükséges ekkora méretben elkészíteni, hogy az emberek szembenézzenek a természet erejével, eltörpüljenek mellettük, érezzék kiszolgáltatottságukat!

 

null

GLÓBUSZ - Ferenczi Zsolt, Kocsis Viktor, Kerékgyártó és Bakallár Benjamin az Aztakeservit Értékőr Egyesület csapatát képviselik.

Évek óta küzdenek a környezetért, folyók, erdők mentén, szemétszedő akciók keretében, újrahasznosított szobrok formájában, és mindemelett a természet fontosságára és szeretetére való tanítással az ifjak körében.

A Glóbusz rámutat a mai világ ingatag helyzetére, ahogy egy ősi Isten tartja a világot, aki Atlas - de a harcos alak kicsit más megvilágításba helyezi a látványt. A bronz páncél is fokozza a misztikus hangulatot. Itt a redőnytől a műanyag tálakig minden megtalálható az alapanyagok között.

Facebook
Instagram
Copyright 2023 Hybridart